Αυξήθηκαν τον Μάρτιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Αυξήθηκαν τον Μάρτιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 6,67 δισ. ευρώ έφθασαν οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον περασμένο Μάρτιο, έναντι 6,48 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2016, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία της γενικής κυβέρνησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Δηλαδή μέσα σε ένα μήνα οι υποχρεώσεις του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 200 εκατ. ευρώ και, όπως όλα δείχνουν, το ποσό αυτό θα μεγαλώσει περαιτέρω. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα χρέη του Δημοσίου ανήλθαν τον Μάρτιο στα 5,575 δισ. ευρώ, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 1,099 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ (ατομικό φύλλο έκπτωσης) μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης ανήλθαν τον Μάρτιο σε 2,876 δισ. ευρώ έναντι 2,765 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε 358 εκατ. ευρώ έναντι 298 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2016, των νοσοκομείων σε 1,146 δισ. ευρώ έναντι 1,092 και των λοιπών νομικών προσώπων σε 540 εκατ. ευρώ. Εάν συνυπολογισθούν οι εκκρεμείς αιτήσεις ΦΠΑ, όπως αυτές προκύπτουν από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, το ποσό των οφειλών αυξάνεται περαιτέρω κατά 959,6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας, υπάρχουν αιτήσεις σε αναμονή πάνω από 1.377 ημέρες.

Πρωτογενές πλεόνασμα

Το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα 3,22 δισ. ευρώ τον Μάρτιο έναντι πλεονάσματος 1,1 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η βελτίωση αυτή αποδίδεται κυρίως στην καλύτερη εικόνα του κρατικού προϋπολογισμού, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν μεγάλη συγκράτηση των δαπανών και αύξηση των εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή