ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδιάζουν κλιμακωτή φορολογία για τα τυχερά παιχνίδια

schediazoyn-klimakoti-forologia-gia-ta-tychera-paichnidia-2133037

Στην απόσυρση του μέτρου της αύξησης της φορολογίας από 30% σε 35% επί των μεικτών εσόδων (GGR) των επιχειρήσεων τυχερών παιγνίων προχώρησε το βράδυ της Κυριακής η κυβέρνηση.

Η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα επανακάμψει, επιβάλλοντας κλιμακωτή φορολογία, ανάλογα με τα μεικτά έσοδα, που θα ανέλθει έως το 35%. Το νέο φορολογικό καθεστώς υπολογίζεται ότι θα ευνοήσει τους μικρότερους ανταγωνιστές του ΟΠΑΠ, οι οποίοι εμφανίζουν μικρότερα μεικτά έσοδα (GGR).

Επισήμως, η κυβέρνηση έχει αποκρύψει τις προθέσεις της σχετικά με τον συγκεκριμένο φόρο, και το μόνο που αναφέραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι η διάταξη θα επανέλθει με καλύτερη διατύπωση. Πάντως, για τον ΟΠΑΠ το σημαντικό με την ψήφιση του σχετικού άρθρου ήταν ότι με την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου την περασμένη Κυριακή ανακλήθηκε η επιβολή του τέλους των 0,05 ευρώ ανά στήλη σε κάθε τυχερό του παίγνιο. Υπενθυμίζεται ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο περιείχε δύο διατάξεις, η πρώτη που αφορούσε την ανάκληση του τέλους των 5 ευρωλεπτών και η δεύτερη που επέβαλε αύξηση του φόρου επί των παιγνίων (GGR tax) από 30% σε 35%. Tα μεικτά έσοδα των τυχερών παιγνίων (Gross Gaming Revenous) ισοδυναμούν με τον τζίρο των παιγνίων, μείον τα κέρδη στους παίκτες.

Πάντως, η κλιμακωτή φορολογία επί των παιγνίων, εφόσον αυτή εφαρμοστεί, δεν αναμένεται να επηρεάσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Ο ΟΠΑΠ, που θα φέρει το κύριο βάρος για την επίτευξη του αποτελέσματος, θα συνεχίσει να φορολογείται με τον νέο συντελεστή, δηλαδή το 35%, λόγω του υψηλού GGR. Ωστόσο, αν προκριθεί μια τέτοια λύση, είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αδειοδοτήσει νέους παρόχους, τους οποίους θέλει να μεταχειριστεί διαφορετικά απ’ τον ΟΠΑΠ.