Σχεδιάζουν κλιμακωτή φορολογία για τα τυχερά παιχνίδια

Σχεδιάζουν κλιμακωτή φορολογία για τα τυχερά παιχνίδια

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην απόσυρση του μέτρου της αύξησης της φορολογίας από 30% σε 35% επί των μεικτών εσόδων (GGR) των επιχειρήσεων τυχερών παιγνίων προχώρησε το βράδυ της Κυριακής η κυβέρνηση.

Η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα επανακάμψει, επιβάλλοντας κλιμακωτή φορολογία, ανάλογα με τα μεικτά έσοδα, που θα ανέλθει έως το 35%. Το νέο φορολογικό καθεστώς υπολογίζεται ότι θα ευνοήσει τους μικρότερους ανταγωνιστές του ΟΠΑΠ, οι οποίοι εμφανίζουν μικρότερα μεικτά έσοδα (GGR).

Επισήμως, η κυβέρνηση έχει αποκρύψει τις προθέσεις της σχετικά με τον συγκεκριμένο φόρο, και το μόνο που αναφέραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι η διάταξη θα επανέλθει με καλύτερη διατύπωση. Πάντως, για τον ΟΠΑΠ το σημαντικό με την ψήφιση του σχετικού άρθρου ήταν ότι με την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου την περασμένη Κυριακή ανακλήθηκε η επιβολή του τέλους των 0,05 ευρώ ανά στήλη σε κάθε τυχερό του παίγνιο. Υπενθυμίζεται ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο περιείχε δύο διατάξεις, η πρώτη που αφορούσε την ανάκληση του τέλους των 5 ευρωλεπτών και η δεύτερη που επέβαλε αύξηση του φόρου επί των παιγνίων (GGR tax) από 30% σε 35%. Tα μεικτά έσοδα των τυχερών παιγνίων (Gross Gaming Revenous) ισοδυναμούν με τον τζίρο των παιγνίων, μείον τα κέρδη στους παίκτες.

Πάντως, η κλιμακωτή φορολογία επί των παιγνίων, εφόσον αυτή εφαρμοστεί, δεν αναμένεται να επηρεάσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Ο ΟΠΑΠ, που θα φέρει το κύριο βάρος για την επίτευξη του αποτελέσματος, θα συνεχίσει να φορολογείται με τον νέο συντελεστή, δηλαδή το 35%, λόγω του υψηλού GGR. Ωστόσο, αν προκριθεί μια τέτοια λύση, είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αδειοδοτήσει νέους παρόχους, τους οποίους θέλει να μεταχειριστεί διαφορετικά απ’ τον ΟΠΑΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή