Φόροι στο Διαδίκτυο και στη συνδρομητική

Φόροι στο Διαδίκτυο και στη συνδρομητική

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιφνιδιασμένη είναι η αγορά τηλεπικοινωνιών για τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και κουαρτέτου, σχετικά με τη φορολογία στο Διαδίκτυο και στη συνδρομητική τηλεόραση. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η συμφωνία για φορολογία 5% σε κάθε διαδικτυακή σύνδεση και 10% σε κάθε συνδρομή τηλεόρασης χαρακτηρίζεται αντιαναπτυξιακή και ανεφάρμοστη.

Σε ό,τι αφορά το ύψος της φορολόγησης, θεωρείται ότι θα προκαλέσει περαιτέρω ανάσχεση του ρυθμού διάδοσης των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στη χώρα. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στις συνδέσεις συνδρομητικής τηλεόρασης. Το πιο σημαντικό είναι ότι η συγκεκριμένη φορολογία θα στρεβλώσει την αγορά, καθώς πλέον οι πάροχοι προσφέρουν πακέτα πολλαπλών υπηρεσιών, π.χ. τηλεφωνίας, Διαδικτύου, τηλεόρασης, κινητής. Οι πάροχοι, επομένως, θα έχουν κάθε λόγο να προβούν σε υψηλές χρεώσεις στην τηλεφωνία και σε χαμηλές χρεώσεις στις υπηρεσίες στις οποίες θα εφαρμοστεί το φορολογικό τέλος.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν εξέτασε καν την εφαρμογή και τις επιπτώσεις του μέτρου. Υπό την πίεση των πιστωτών, μοναδική επιδίωξη ήταν το κλείσιμο ενός δημοσιονομικού κενού, που εκτιμάται από 60 έως 70 εκατ. ευρώ, ετησίως. Και επειδή θεωρείται αδύνατον η κυβέρνηση να εφαρμόσει τους σχετικούς φόρους, οι άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι μέχρι την ψήφιση του συγκεκριμένου μέτρου από την ελληνική Βουλή πολλά μπορεί να αλλάξουν, όχι όμως και ο δημοσιονομικός στόχος που θα πρέπει να καλυφθεί.

Μέχρι σήμερα έχει επιβληθεί ειδικό τέλος στην κινητή τηλεφωνία, αλλά όχι και στις συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό ισορροπεί η αγορά, αλλά στην πράξη επιβαρύνεται περαιτέρω η ήδη υπερφορολογημένη κινητή τηλεφωνία, καθώς πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν για την πρόσβασή τους στο Διαδίκτυο συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα θα είναι η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που βάζει φορολογικό τέλος στην πρόσβαση των πολιτών της στο Διαδίκτυο. Αντίστοιχο σχέδιο της Ουγγαρίας, το 2014, έπεσε στο κενό, ύστερα από τις σφοδρές αντιδράσεις των πολιτών της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή