«Χαριστική βολή στα ξενοδοχεία από την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης»

«Χαριστική βολή στα ξενοδοχεία από την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να… προλάβουν τα χειρότερα έσπευσαν χθες εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου, ενόψει της σχεδιαζόμενης επιβολής τέλους διανυκτέρευσης στα ελληνικά ξενοδοχεία. Το «Ειδικό Τέλος Διανυκτέρευσης» δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει ως προς τις λεπτομέρειες, ωστόσο, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αναμένεται να ισχύσει από τις αρχές του 2017 και θα επιβληθεί σε όλα τα ξενοδοχεία άνω των 2 αστέρων και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια άνω των δύο κλειδιών, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πρόσθετο κόστος ανά διανυκτέρευση, που μπορεί να αγγίξει ή και να ξεπεράσει τα δύο ευρώ κατ’ άτομο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), Γιώργος Τσακίρης, ανέφερε, μέσω σχετικής επιστολής που απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ότι θα πρέπει ο ίδιος να κινηθεί προσωπικά για την αποτροπή, έστω και την τελευταία στιγμή, της λήψης του συγκεκριμένου μέτρου, το οποίο «θα δώσει τη χαριστική βολή στα ελληνικά ξενοδοχεία και κατ’ επέκταση στον ελληνικό τουρισμό». Οπως τονίζει ο κ. Τσακίρης, το ΞΕΕ διαπιστώνει ότι μια ενδεχόμενη επιβολή τέλους διανυκτέρευσης υπονομεύει ευθέως όχι μόνο την τρέχουσα τουριστική χρονιά, αλλά και την εν γένει ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.

Αρνητικός προς το ενδεχόμενο νέας φορολόγησης στον κλάδο ήταν και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, διερωτώμενος σε σχετικό του σχόλιο στο Twitter: «Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες σταθερούς για 12 έτη φορολογικούς συντελεστές. Με ΦΠΑ διπλό από ανταγωνισμό και νέο τέλος διανυκτέρευσης, σε τι βοηθά η σταθερότητα;».

Ασφαλώς, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι επισκέπτες, ιδίως από το εξωτερικό, επιλέγουν για τη διαμονή τους, π.χ., τη λύση της ενοικίασης ιδιωτικών κατοικιών, αξιοποιώντας διαδικτυακές πλατφόρμες που έχουν αναπτυχθεί για τον σκοπό αυτό. Το ζήτημα αυτό έθιξε στη δική του παρέμβαση, χθες, ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «ενώ η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να εισπράξει έσοδα, ελέγχοντας το φαινόμενο της φοροδιαφυγής που δημιουργείται από τις παράνομες μισθώσεις διαμερισμάτων και κατοικιών, κρατικά έσοδα που ξεπερνούν τα 270 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, σχεδιάζει να επιβαρύνει εκ νέου τα νόμιμα λειτουργούντα τουριστικά καταλύματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή