Δάνεια σε μικρομεσαίους από ProCredit

Δάνεια σε μικρομεσαίους από ProCredit

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δάνεια 20 εκατ. ευρώ σε ελληνικές καινοτόμες εταιρείες με ευνοϊκό επιτόκιο 4%-4,5% υπόσχεται ότι θα χορηγήσει την προσεχή διετία η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα ProCredit Bank, που άνοιξε τρία υποκαταστήματα στη Θεσσαλονίκη. Η επέκταση της γερμανικής τράπεζας στην Ελλάδα γίνεται μέσω εξάπλωσης της ProCredit Βουλγαρίας και σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του εποπτικού συμβουλίου κ. Κλάους-Πέτερ Τσάιτινγκερ στη DW, η απόφαση ελήφθη στη βάση του μικρότερου επενδυτικού ρίσκου, χωρίς ωστόσο αυτό να αποκλείει το άνοιγμα αυτόνομης τράπεζας του ομίλου και στην Ελλάδα αργότερα.

Τα δάνεια θα συνοδεύονται από εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΕ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Χρηματοδότηση Ε.Ε. InnovFin για την καινοτομία», με χρηματοδοτική στήριξη από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, γνωστού ως «πακέτου Γιούνκερ». Η συμφωνία για τη χρηματοδοτική στήριξη του γερμανικού ομίλου που υπεγράφη χθες στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, του διευθύνοντος συμβούλου του ΕΤΕ, κ. Πιερ Γκίλιμπερτ και του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ProCredit Holding κ. Μπόρισλαβ Κοσταντίνοβ, θα επιτρέψει στον όμιλο ProCredit να προσφέρει πρόσθετη χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους στις καινοτόμες εταιρείες.

Η ProCredit Bank επικεντρώνεται στη χορήγηση ρευστότητας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με δάνεια που ξεκινούν από 30.000 ευρώ και φθάνουν έως και τα 3 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τον επικεφαλής της, η επιχειρηματική απόφαση για τη δραστηριοποίηση στην Ελλάδα, στηρίζεται στις ευκαιρίες που διαπιστώνεται ότι υπάρχουν στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας τόσο στον αγροτικό τομέα όσο και σε άλλους τομείς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κίνηση αποσκοπεί στο να στείλει και ένα θετικό μήνυμα για τη χώρα. «Δεν σκοπεύω να συμμετάσχω στη συνήθη δυσφήμηση της Ελλάδας. Θέλω να κάνω επιχειρηματικές συναλλαγές και ταυτόχρονα επιθυμούμε να έχουμε μια προσέγγιση σε μακροπρόθεσμη και βιώσιμη βάση» επισήμανε, αναγνωρίζοντας ότι «δεν πρόκειται να αποκομίσουμε απίστευτα μεγάλα κέρδη στην Ελλάδα, αλλά θέλουμε να δηλώσουμε ότι αυτή είναι η Ευρώπη και βρισκόμαστε και εκεί».

Η ProCredit Holding AG & Co. KGaA έχει την έδρα της στη Φρανκφούρτη και είναι η μητρική εταιρεία του ομίλουProCredit, ο οποίος περιλαμβάνει τράπεζες εξειδικευμένες στην εξυπηρέτηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι περισσότερες από τις τράπεζες της ProCredit δραστηριοποιούνται στην ανατολική και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ ο όμιλος έχει παρουσία και στη Νότια Αμερική και τη Γερμανία. Στο τέλος του 2015 τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία του ομίλου έφθαναν σε ύψος 6 δισ. ευρώ. Οι χορηγήσεις ανέρχονται σε 4,1 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 3,9 δισ. ευρώ είναι καταθέσεις πελατών και 604 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια. Η ProCredit Holding AG & Co KGaA είναι «σύμπραξη δημόσιων και ιδιωτικών φορέων», με βασικούς μετόχους τους στρατηγικούς επενδυτές IPC και ProCredit Staff Invest (επενδυτικό όχημα των μελών του προσωπικού της ProCredit), το ολλανδικό ίδρυμα DOEN, τη γερμανική KfW και την IFC (του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας).

Ο μηχανισμός εγγυήσεων InnoFin για ΜΜΕ παρέχει εγγυήσεις και αντεγγυήσεις για χρηματοδότηση από 25.000 έως 7,5 εκατ. ευρώ, με σκοπό τη βελτίωση της πρόσβασης στον δανεισμό καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μικρών επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο μηχανισμός ελέγχεται από το ΕΤΕ και υλοποιείται μέσω ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών –τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα– στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και τις συνδεδεμένες χώρες. Στο πλαίσιο του μηχανισμού αυτού, οι ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί λαμβάνουν εγγυήσεις από το ΕΤΕ για ένα ποσοστό των ζημιών από τη χρηματοδότηση με δανειακά κεφάλαια που καλύπτεται με τον μηχανισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή