Ετοιμη η EBRD για την αγορά «κόκκινων» δανείων από τις ελληνικές τράπεζες

Ετοιμη η EBRD για την αγορά «κόκκινων» δανείων από τις ελληνικές τράπεζες

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) με ελληνικές τράπεζες για τη συμμετοχή της σε εταιρεία που θα συσταθεί από κοινού με το αμερικανικό fund KKR για τη διαχείριση «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Την πρόθεση να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο σχήμα επιβεβαίωσε χθες στο Reuters η διευθύντρια της EBRD στην Ελλάδα και την Κύπρο, Σαμπίνα Ντζιούρμαν, η οποία δήλωσε ότι «η Τράπεζα συζητά με δυνητικούς επενδυτές, οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαχείριση πακέτων “κόκκινων” δανείων στο μέλλον».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι συζητήσεις αφορούν την ανάθεση της διαχείρισης προβληματικών επιχειρηματικών δανείων βιώσιμων επιχειρήσεων σε εταιρεία που θα συστήσει το KKR στη χώρα μας και στην οποία θα συμμετάσχει με ποσοστό η EBRD. Το μέγεθος του μεταβιβαζόμενου χαρτοφυλακίου δεν έχει προσδιοριστεί, καθώς εκτός από τη Eurobank, που είναι μία από τις τράπεζες που συμμετέχει ενεργά στις συζητήσεις για τη μεταβίβαση προβληματικών επιχειρηματικών, ανοιχτό είναι το θέμα της συμμετοχής και άλλων τραπεζών. Η συμμετοχή της EBRD εντάσσεται στην πολιτική της να επενδύσει σε πλατφόρμες εξυπηρέτησης και αναδιάρθρωσης στο πλαίσιο της ισχυροποίησης του τραπεζικού τομέα και με κατεύθυνση την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων. Εχοντας ήδη επενδύσει 250 εκατ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, θέτει ως προτεραιότητα του χρηματοδοτικού της πλάνου την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, που αποτελεί κομβικό σημείο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αποκατάσταση των συνθηκών ρευστότητας στην αγορά. Οπως δήλωσε η κ. Ντζιούρμαν, «οι κινήσεις της EBRD αναμένεται να διαμορφώσουν το ύψος της επένδυσής της στην Ελλάδα φέτος πάνω από τα 320 εκατ. ευρώ που επένδυσε πέρυσι». Πρόκειται για τη συνολική τοποθέτηση της EBRD στις ελληνικές τράπεζες, αλλά και τη συμμετοχή της στο fund Diorama και στην έκδοση ομολογιακού δανείου του ΟΤΕ.

Η προωθούμενη συμφωνία με το KKR αποτελεί την πρώτη μεγάλη συμφωνία ανάθεσης της διαχείρισης και αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών οφειλών που θα υλοποιηθεί στη χώρα μας, μετά την οριστικοποίηση του θεσμικού πλαισίου από την ΤτΕ. Το μοντέλο, που στηρίζεται στην ανάπτυξη ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, έχει δοκιμαστεί ήδη στην Ιταλία έπειτα από συμφωνία στην οποία προχώρησε το KKR με τις τράπεζες Intesa Sanpaolo και UniCredit για τη διαχείριση δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ.

Η διαχείριση θα γίνεται μέσω πλατφόρμας που έχει αναπτύξει το KKR σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την παρακολούθηση της λειτουργικής αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων, των οποίων τα δάνεια αναλαμβάνει να διαχειριστεί. Το αμερικανικό fund δεσμεύεται για τη συμμετοχή του με την εισφορά κεφαλαίων, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων που θα αποφασιστεί να ενταχθούν στο πακέτο της συμφωνίας. Πρόκειται για επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της οικονομίας που θεωρούνται βιώσιμες και οι οποίες θα επιλεγούν σε συμφωνία από τα δύο μέρη. Εκτός από την κεφαλαιακή συμμετοχή, το KKR θα επιλέγει τη διοίκηση και θα παρακολουθεί την υλοποίηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή