Εκτενείς αναφορές στον διεθνή Τύπο για τα μέτρα και τη στάση της Γερμανίας

Εκτενείς αναφορές στον διεθνή Τύπο για τα μέτρα και τη στάση της Γερμανίας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφαση στα σκληρά μέτρα λιτότητας που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, αλλά και στο γεγονός ότι η Γερμανία δέχθηκε να ανοίξει μία συζήτηση για το ελληνικό χρέος, δίνει ο διεθνής Τύπος, αξιολογώντας το αποτέλεσμα του Eurogroup της Δευτέρας.

Οι Financial Times ανέφεραν πως η Γερμανία χαλάρωσε τις αντιρρήσεις της στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τη Δευτέρα, την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προσπαθούσαν να περιορίσουν τις σημαντικές διαφορές τους με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναφορικά με το πρόγραμμα.

Η γαλλική εφημερίδα Liberation σημείωνε ότι έγινε «ακόμα μία προσπάθεια για να ευχαριστηθούν οι δανειστές», υποστηρίζοντας πως ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, «πέρασε» από τη Βουλή αρκετές μεταρρυθμίσεις για να ικανοποιηθούν οι πιστωτές.

Ο γερμανικός Τύπος

Εκτενείς ήταν οι αναφορές στον γερμανικό Τύπο. Η Deutsche Welle ανέφερε ότι υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία για οριστική συμφωνία στις 24 Μαΐου και πως παρά τις αντιρρήσεις των Γερμανών, ξεκίνησε η συζήτηση για το χρέος, έστω και σε δόσεις.

Από την πλευρά της, η Sueddeutsche Zeitung έγραφε πως «η Ελλάδα ετεροκαθορίζεται όσο ποτέ» και πως «η χώρα πρέπει πραγματικά να ματώσει, ώσπου οι πιστωτές να ξανανοίξουν το πορτοφόλι τους, το καλοκαίρι». Παράλληλα, σημείωνε ότι το Eurogroup επαινεί την Ελλάδα για το νέο πακέτο λιτότητας, αλλά παραμένει εξαιρετικά σκληρό προς τη χώρα.

Η Die Welt έκανε λόγο για «αιφνιδιαστικά γρήγορη» συμφωνία με την Αθήνα για νέα μέτρα λιτότητας, εκτιμώντας ότι ρόλο έπαιξε σε αυτή την εξέλιξη η υπόσχεση για συζητήσεις περί ελάφρυνσης χρέους. Μία υπόσχεση η οποία δόθηκε «σίγουρα όχι σε ικανοποίηση του Σόιμπλε». Σε ό,τι αφορά τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης των πιθανών αποκλίσεων, εκτιμά πως στην πραγματικότητα δεν υπήρξε καμία παραίτηση των δανειστών από τις απαιτήσεις τους.

H Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστήριζε ότι «θα μπορούσαν για μία ακόμη φορά να επιμηκυνθούν οι ωριμάνσεις των δανείων της Ελλάδας», ενώ σημείωνε ότι είναι ορατή η εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης και πως θα γίνει μακροπρόθεσμα συζήτηση για ελαφρύνσεις στο χρέος.

Ως «ευχάριστο μήνυμα για την Αθήνα» χαρακτήρισε η «Handelsblatt» τις εξελίξεις στο Eurogroup και πρόσθετε ότι η Ευρωζώνη θέλει για μία ακόμη φορά να κάνει παραχωρήσεις για την Ελλάδα, αναφέροντας πως η Αθήνα θα πληρώσει τα δάνεια εν μέρει αργότερα από ό,τι είχε σχεδιαστεί και με ακόμη χαμηλότερα επιτόκια.

«Το Eurogroup προσελκύει την Ελλάδα με ελαφρύνσεις χρέους» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού «Der Spiegel», όπου αναφέρεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών είναι πεπεισμένοι ότι στις 24 Μαΐου θα υπάρξει συμφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή