To 1 εκατομμύριο θα φτάσουν οι Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα φέτος

To 1 εκατομμύριο θα φτάσουν οι Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα φέτος

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι ο αριθμός των Ρώσων που θα κάνουν διακοπές φέτος στη χώρα μας θα φθάσει το 1 εκατ. εξέφρασε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας, Ολεγκ Σαβόνοφ, σε ελληνορωσικό τουριστικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε χθες σε ξενοδοχείο στο Λαγονήσι, με θέμα «Ελλάδα – Ρωσία: Πραγματικότητα και Προοπτικές της συνεργασίας στον τομέα Τουρισμού».

Ειδικότερα, ο κ. Σαβόνοφ ανέφερε για τον Μάιο ότι η Ελλάδα είναι επικεφαλής μεταξύ άλλων προορισμών σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις των Ρώσων τουριστών για το καλοκαίρι. Την πεποίθησή της ότι θα κινηθεί ανοδικά το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία εξέφρασε και η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, τονίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί και νέα ελληνορωσική εκδήλωση με αντικείμενο τον θρησκευτικό τουρισμό. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο για την αντιμετώπιση του μείζονος θέματος, το οποίο έχει ανακύψει σε σχέση με την έγκαιρη έκδοση θεωρήσεων με βιομετρικά στοιχεία για τους Ρώσους τουρίστες. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι το προσωπικό των ελληνικών αρχών στη Ρωσία έφθασε τα 40 άτομα από 6 που ήταν στις αρχές του χρόνου, ενώ έως τα τέλη Μαΐου θα ανέλθει σε 100 άτομα. Παράλληλα, τόνισε ότι έχει δώσει εντολή για έκδοση μεγαλύτερου αριθμού θεωρήσεων διάρκειας 1 έως 3 ετών, ενώ σημείωσε ότι τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης του καθεστώτος έκδοσης θεωρήσεων για τους Ρώσους στην Ευρώπη και την ισχύ αντίστοιχων όρων με αυτούς που δρομολογούνται το τελευταίο διάστημα για τους Τούρκους.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι ο πάροχος με τον οποίο συνεργάζονται οι ελληνικές αρχές θα ανοίξει μικρά κέντρα θεωρήσεων –λειτουργούν κυρίως εντός τραπεζών– αποκλειστικά για την Ελλάδα, στο Σουργκούτ στις 16 Μαΐου, στο Τομσκ στις 3 Ιουνίου, στο Τσελιάμπινσκ στις 17 Ιουνίου και στο Τιουμέν την 1η Ιουλίου. Σε σχέση με τον χρόνο έκδοσης των θεωρήσεων, είπε ότι τα προξενεία μας στην Αγία Πετρούπολη και στο Νοβοροσίσκ δίνουν τις βίζες εντός 48 ωρών. Στο προξενείο στη Μόσχα, που έχει και τη μεγαλύτερη ζήτηση, έχει δοθεί εντολή να διεκπεραιώνει κατά προτεραιότητα τις αιτήσεις των τουριστών για ταξίδια των επόμενων 5 έως 7 ημερών. Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι ελληνικών τουριστικών φορέων εκτιμούν ότι ο αριθμός των Ρώσων τουριστών θα κινηθεί μεταξύ 700.000 και 800.000, ενώ σημειώνουν ότι αν δεν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για περαιτέρω ενίσχυση του προσωπικού στις προξενικές αρχές, οι ρωσικοί τουριστικοί οργανισμοί θα προχωρήσουν σε ακυρώσεις πτήσεων προς τη χώρα μας. Πάντως, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, επικαλούμενος επιστολή από το ελληνικό κέντρο θεωρήσεων, που ενημερώνει διαπιστευμένους tour operators της Ρωσίας ότι η διαδικασία έκδοσης βίζας θα φθάσει από 10 έως 12 ημέρες στη Μόσχα, εξέφρασε υπό αυτές τις συνθήκες την επιφυλακτικότητά του για ανάκαμψη της ρωσικής αγοράς.

Εξάλλου, στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ έχει εγκρίνει έπειτα από εισήγηση των υπ. Οικονομίας και Οικονομικών μία αρχική λίστα 42 έργων –που υποβάλλονται στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων– με προϋπολογισμό 5,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3 τουριστικά ύψους 112 εκατ. ευρώ. Τα έργα στον τουρισμό σχετίζονται με τη μετατροπή της πρώην ολυμπιακής εγκατάστασης του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο σε συνεδριακό κέντρο, με πρόσθετα έργα εκσυγχρονισμού του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού και με τον ιαματικό τουρισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή