«Κλειδώνουν» τα πρόσθετα μέτρα στο EWG

«Κλειδώνουν» τα πρόσθετα μέτρα στο EWG

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο να οριστικοποιηθούν τα μέτρα που πρέπει να νομοθετήσει η κυβέρνηση, ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος έως το Εurogroup της 24ης Μαΐου, αλλά και να εξειδικευθούν –όσο μπορεί να γίνει αυτό– οι προτάσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, συνεδριάζει σήμερα το Euroworking Group (EWG). Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Χουλιαράκης, ενώ όπως ανέφεραν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ενδεικτικό της σημασίας που έχει η συγκεκριμένη συνεδρίαση είναι ότι θα πραγματοποιηθεί με τη φυσική παρουσία των εκπροσώπων των χωρών της Ευρωζώνης και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες Αθήνα και δανειστές είναι σε ανοικτή γραμμή, εξετάζοντας τις λεπτομέρειες του πολυνομοσχεδίου που θα πρέπει να ψηφίσει η κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και να ανοίξει ο δρόμος της εκταμίευσης της δόσης του προγράμματος. Σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους, η κατάσταση είναι πολύπλοκη και δύσκολη, με αρμόδια στελέχη να εκτιμούν ότι θα γίνουν προσπάθειες σύγκλισης μεταξύ Ευρωζώνης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αλλά είναι μάλλον απίθανο να υπάρχει λύση επί του θέματος έως τις 24 Μαΐου. Ειδικότερα:

1. Μέτρα: Η κυβέρνηση θέλει να έχει ψηφίσει πριν από τη σύγκληση του Eurogroup στις 24 Μαΐου όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα για να κλείσει ο έλεγχος. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ που αφορούν την αύξηση έμμεσων φόρων και την περιστολή της μισθολογικής δαπάνης. Πρόκειται για μέτρα που θα εφαρμοστούν έως και το 2018 για να διασφαλίσουν την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018, όπως η αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από 23% που είναι τώρα, η αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε καύσιμα, η επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση και τη χρήση Διαδικτύου κ.λπ. Επίσης, προβλέπεται το «πάγωμα» της μισθολογικής εξέλιξης στα ειδικά μισθολόγια και άλλες παρεμβάσεις που θα εξασφαλίζουν τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 350 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, θα πρέπει να οριστικοποιηθεί και ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργεί ο αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης πιθανών αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους. Η ελληνική πρόταση αποτελεί τη βάση της συζήτησης και πάνω σε αυτή γίνονται παρατηρήσεις από τις χώρες της Ευρωζώνης. Μέσω του μηχανισμού αυτού η ελληνική κυβέρνηση θα αναλαμβάνει τη δέσμευση άμεσης υιοθέτησης μέτρων περικοπής δαπανών σε περίπτωση αποκλίσεων, από τις οποίες δεν θα αποκλείονται οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενώ παράλληλα θα προβλέπεται και η αύξηση των φόρων. Στο τελευταίο σκέλος, το μέτρο που θα μπορούσε να αποφέρει υψηλά έσοδα είναι η περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου ορίου.

Επίσης, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα πρέπει να ψηφιστούν και οι αλλαγές στο καθεστώς πώλησης των εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων. Εξαίρεση θα υπάρχει μόνο για τα «κόκκινα» δάνεια που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ και έως το τέλος του 2017. Εξίσου σημαντική είναι και η διάταξη για τη σύσταση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα πρέπει να λειτουργεί πλήρως τον Σεπτέμβριο.

2. Ρύθμιση χρέους: Στο θέμα αυτό δεν υπάρχει η ίδια πρόοδος όπως έχει καταγραφεί στα παραπάνω ζητήματα της αξιολόγησης. Ευρωζώνη και ΔΝΤ συνεχίζουν να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις επί του ζητήματος του χρέους. Παρά το γεγονός ότι η συζήτηση άνοιξε κατά τη διάρκεια του τελευταίου Eurogroup, η Ευρωζώνη προωθεί λύσεις που δεν ελαφρύνουν άμεσα και σημαντικά το ελληνικό χρέος, ενώ το Ταμείο συνεχίζει να ζητεί μέτρα που έχουν ισχυρό αντίκτυπο. Πάντως, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι στη συζήτηση το ΔΝΤ δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Χθες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Μάρτιν Γέγκερ, εκτίμησε ότι είναι εφικτή η επιτυχής ολοκλήρωση των συνομιλιών με την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, αλλά σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα του χρέους διευκρίνισε πως οι αποφάσεις του Eurogroup δεν αποτελούν κάτι καινούργιο. Σημείωσε, δε, πως αυτό που συζητείται είναι ότι αν το 2018, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και έπειτα από ενδεχόμενη χρήση του αυτόματου μηχανισμού, υπάρξει ακόμη ανάγκη για στήριξη της χρηματοδότησης του ελληνικού προϋπολογισμού, τότε θα μπορούμε να συζητήσουμε μέτρα σχετικά με το χρέος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή