ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζ. Φέρμαν: Αναγκαία η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Τζ. Φέρμαν: Αναγκαία η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

«Χωρίς αναδιάρθρωση του (ελληνικού) χρέους, δεν υπάρχει καμία βιώσιμη λύση των προβλημάτων», υποστηρίζει ο Τζέισον Φέρμαν, επικεφαλής οικονομολόγος του Λευκού Οίκου και τονίζει ότι, όσο νωρίτερα αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, τόσο το καλύτερο, για τις επενδυτικές και αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Αναδεικνύει δε την σημασία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής.

«Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν εδώ και χρόνια όλες τις πλευρές να συνεργάζονται εποικοδομητικά. Αυτή τη στιγμή μία αναδιάρθρωση του ελληνικού βάρους χρέους είναι το σημαντικότερο σημείο. Χωρίς αυτήν δεν υπάρχει καμία βιώσιμη λύση των προβλημάτων», δηλώνει ο κ. Φέρμαν σε συνέντευξή του στην γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», ενώ, απαντώντας σε ερώτηση, γιατί θα έπρεπε να γίνει τώρα η σχετική διαπραγμάτευση για περαιτέρω παραχωρήσεις, αφού η Ελλάδα ως το 2022 δεν χρειάζεται σχεδόν να εξυπηρετήσει δάνεια, τονίζει: «Διότι οι προσδοκίες του μέλλοντος είναι κεντρικής σημασίας. Όταν μια επιχείρηση ή μια χώρα κουβαλάει ένα βάρος χρέους το οποίο έχει γίνει ασήκωτο, επηρεάζει το ερώτημα του τι θα γίνει μελλοντικά με αυτό το βάρος χρέους. Ήδη σήμερα επενδύσεις και ανάπτυξη. Όσο νωρίτερα αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, τόσο το καλύτερο. Είναι ενθαρρυντικό ότι όλες οι πλευρές έχουν δείξει την διάθεση να μιλήσουν για το δημόσιο χρέος».

Ο κ. Φέρμαν επισημαίνει ακόμη, ερωτώμενος σχετικά, ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απολύτως σημαντικές στην Ελλάδα. «Οι Έλληνες πρέπει να κάνουν μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική και να ξεκινήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά το θέμα δεν είναι ‘είτε … είτε', αλλά ‘και …και'», δηλώνει χαρακτηριστικά.