Φ. Καραβίας: Η ελληνική οικονομία χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις

Φ. Καραβίας: Η ελληνική οικονομία χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων μεγάλης κλίμακας, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή της χώρας μας στον δρόμο της ανάπτυξης, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΤΕ. «Στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία, η προσέλκυση κεφαλαίων αποτελεί απόλυτη εθνική προτεραιότητα», τόνισε, αφήνοντας αιχμές για τη φορολογική πολιτική και σημειώνοντας ότι δεν πρέπει «να εκτρέπεται στα άκρα και να συνιστά αντικίνητρο για τις επενδύσεις».

Οπως ανέφερε, το απόθεμα ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, από το 2007 μέχρι σήμερα, έχει μειωθεί κατά 48%.

«Είναι φανερό πως για να καλυφθεί ένα τέτοιο κεφαλαιακό κενό χρειάζονται ποσά που μπορούν να προέλθουν μόνο από τον διεθνή ιδιωτικό τομέα, καθώς οι συνολικές επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει κάτω από το 10% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο ποσοστό από το 1960», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank. «Για να ευοδωθεί, όμως, η προσπάθεια, πρέπει να βοηθήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Ασφαλώς, το κράτος. Με μια φορολογική πολιτική που να υπηρετεί τον αναγκαίο στόχο των αυξημένων δημοσιονομικών αναγκών αλλά να μην εκτρέπεται στα άκρα και να συνιστά αντικίνητρο για τις επενδύσεις στον τουρισμό, τις επιχειρήσεις και τις υποδομές του. Είναι παρήγορο ότι γίνονται βήματα στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, όπως με τα περιφερειακά αεροδρόμια, με τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, πρέπει να επιταγχυνθεί το πολύ μεγάλης κλίμακας έργο του Ελληνικού, ενώ υπήρξαν και αντίθετες εξελίξεις πολύ πρόσφατα στην υπόθεση της επένδυσης στην Αφάντου στη Ρόδο.

Δεύτερον, στην προσέλκυση ξένων επενδυτών πρέπει να είναι παρόν το τραπεζικό σύστημα, παρέχοντας όχι μόνον χρηματοδότηση αλλά και τεχνογνωσία και συμβουλευτικές υπηρεσίες, κυρίως για επιχειρηματικά και επενδυτικά σχέδια μεσαίας και μεγάλης κλίμακας. Στο πεδίο αυτό υπήρξαν συμφωνίες-πιλότοι, που ανοίγουν τον δρόμο ώστε να ξαναμπεί η Ελλάδα στο ραντάρ των μακροπρόθεσμων και σοβαρών διεθνών επενδυτών που χρειαζόμαστε».

Ο κ. Καραβίας υπογράμμισε την ανάγκη κινητοποίησης του επιχειρηματικού κόσμου, ενώ άφησε αιχμές για το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τουριστικό τομέα, προειδοποιώντας για επώδυνες λύσεις. «Η χρηματοοικονομική εικόνα πολλών τουριστικών επιχειρήσεων δεν αντικατοπτρίζει την ανθεκτικότητα που επέδειξε ο κλάδος στην κρίση. Παρά την αύξηση των αφίξεων με νέα ρεκόρ σχεδόν κάθε χρόνο, παρά τη διατήρηση των τουριστικών εσόδων σε πολύ υψηλά επίπεδα, έχουμε το φαινόμενο τα ληξιπρόθεσμα δάνεια του ξενοδοχειακού κλάδου να κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα με κλάδους που επλήγησαν ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι το πρόβλημα αυτό εστιάζεται σε συγκεκριμένους μόνο ομίλους. Γνωρίζετε πως είναι κρίσιμης σημασίας η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δεν αποτελεί πρώτη μας επιλογή η πώληση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, ειδικά δε τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα και με ρεαλισμό στην εξεύρεση βιώσιμων λύσεων και στην ενίσχυση των επιχειρήσεων με νέα κεφάλαια, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Σε διαφορετική περίπτωση, φοβάμαι ότι θα είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε λύσεις που θα προτιμούσαμε να αποφύγουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή