Ανοδικό… come back για τις τραπεζικές μετοχές

Ανοδικό… come back για τις τραπεζικές μετοχές

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ολική επαναφορά του τραπεζικού κλάδου στα επίπεδα κεφαλαιοποίησης του Νοεμβρίου 2015 ήταν ο βασικός καταλύτης για να αναρριχηθεί το Χρηματιστήριο στα υψηλότερα επίπεδα του 2016, καλύπτοντας όλες τις απώλειες από την αρχή του έτους.

Οι τραπεζικές μετοχές ήδη έχουν καλύψει σχεδόν το 94% των απωλειών που κατέγραψαν το α΄ δίμηνο του 2016 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2015, οπότε είχε ολοκληρωθεί η τρίτη ανακεφαλαιοποίησή τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι στα τέλη Νοεμβρίου 2015 η συνολική κεφαλαιοποίηση των 5 εισηγμένων τραπεζικών μετοχών ανερχόταν στα 11,93 δισ. ευρώ. Μετά το εφιαλτικό πρώτο δίμηνο του 2016, με τη χρηματιστηριακή αγορά να βουλιάζει -17,82% σε επίπεδο γενικού δείκτη, η συνολική κεφαλαιοποίηση των τραπεζικών μετοχών βυθίστηκε στα 4,42 δισ. ευρώ.

Σταδιακά όμως από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου και με μεγαλύτερη ένταση το τελευταίο δίμηνο Απριλίου-Μαΐου καλύφθηκαν οι απώλειες, με συνέπεια στη συνεδρίαση της Πέμπτης 12 Μαΐου 2016 η συνολική κεφαλαιοποίηση των τραπεζικών μετοχών να φτάσει στα 11,19 δισ. ευρώ. Ετσι, οι τραπεζικές μετοχές έχουν επιστρέψει στα επίπεδα της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησής τους, με αποτέλεσμα όσοι επενδυτές δεν πανικοβλήθηκαν και δεν ρευστοποίησαν, ειδικά στις εφιαλτικές συνεδριάσεις του φετινού Φεβρουαρίου, σήμερα να έχουν ήδη καλύψει τις απώλειες των χαρτοφυλακίων τους.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι οι τοποθετήσεις κεφαλαίων στις τραπεζικές μετοχές συνοδεύτηκε από την προσδοκία των εγχώριων και ξένων χαρτοφυλακίων ότι τελικά θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από το κουαρτέτο στο Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016. Τα ξένα χαρτοφυλάκια, όπως άλλωστε και οι εγχώριοι επενδυτές, γνωρίζουν ότι ο τραπεζικός κλάδος αποτελεί το σημείο αναφοράς για την εγχώρια οικονομία. Μπορεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης να απομακρύνει τον πολιτικό κίνδυνο από τη χώρα και να μειώνεται το επενδυτικό ρίσκο, ωστόσο η είδηση είναι ότι οι τράπεζες έπειτα από μία επταετία ύφεσης και ζημιών θα μπορούν να ξαναλειτουργήσουν ως τραπεζικά ιδρύματα.

Η λύση που δίνεται για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα απελευθερώσει τις τράπεζες που θα μπορέσουν να επανέλθουν στην κερδοφορία. Ταυτόχρονα θα είναι σε θέση να βοηθήσουν τις υγιείς επιχειρήσεις, καθώς δεν θα κουβαλούν τον «βραχνά» των επιχειρήσεων-ζόμπι, που στερούσαν φρέσκα κεφάλαια από την αγορά. Επίσης τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου θα περιορίσουν το λειτουργικό κόστος των τραπεζών θα τις καταστήσουν πιο ευέλικτες. Ταυτόχρονα θα εστιάσουν στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, προκειμένου να υπάρξει επανεκκίνηση των κλάδων της οικονομίας που βρίσκονται σε υφεσιακή κατάσταση.

Οπως εξηγούν ξένοι και εγχώριοι αναλυτές, η άνοδος στον καθημερινό τζίρο του Χρηματιστηρίου στις συνεδριάσεις Μαΐου σε ποσοστό 80% διοχετεύθηκε στις τέσσερις μεγαλύτερες τραπεζικές μετοχές. Επίσης οι διοικήσεις των τραπεζών, παρά το αρνητικό κλίμα για τη χώρα, έσπευσαν και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφεραν να ρευστοποιήσουν υποκαταστήματα και δίκτυα του εξωτερικού στη προσπάθειά τους να εξυγιανθούν και να διατηρήσουν την οικονομική τους αυτοτέλεια. Αλλωστε, αυτό αποτυπώνεται και στην ανοδική πορεία των μετοχών, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να βρίσκονται πλέον στις δέκα μεγαλύτερες εισηγμένες σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή τους αξία.

Στη Νέα Υόρκη

Οι διοικήσεις των τραπεζών προετοιμάζονται για το επόμενο ραντεβού με τους διεθνείς επενδυτές. Την τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου θα βρεθούν στη Νέα Υόρκη, στο καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού των εισηγμένων με τους Αμερικανούς επενδυτές. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά με την αξιολόγηση της Ελλάδας, θα είναι η πρώτη φορά μετά το 2010 που οι διοικήσεις των τραπεζών θα μπορέσουν να μιλήσουν για τις επενδυτικές τους πρωτοβουλίες.

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες θα ξεκινήσουν έναν νέο κύκλο επαφών με τις ελληνικές επιχειρήσεις, προκειμένου να τις βοηθήσουν στις εξαγωγικές τους προσπάθειες είτε μέσω εκδόσεων ομολογιακών δανείων είτε αναζητώντας στρατηγικούς επενδυτές. Ηδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για τις υγιείς και σοβαρές επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή