Χωρίς αναδρομική ισχύ ο νέος αναπτυξιακός νόμος βάσει του νομοσχεδίου που προωθείται

Χωρίς αναδρομική ισχύ ο νέος αναπτυξιακός νόμος βάσει του νομοσχεδίου που προωθείται

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τι θα λέγατε να πληρώνατε και κάνα προηγούμενο νόμο, πριν βγάλετε σε διαβούλευση τον επόμενο; Εξι χρόνια αναμονή για πληρωμή είναι είτε ντροπή είτε ο αναπτυξιακός νόμος χάνει το νόημά του». Πρόκειται για ένα από τα δεκάδες σχόλια που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα opengov στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης επί του νέου αναπτυξιακού νόμου, διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται αύριο με στόχο να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή ο νόμος στις επόμενες εβδομάδα. Και το δυστυχές στην όλη υπόθεση είναι ότι το σχόλιο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Σε γνώση της «Κ» υπάρχει τουλάχιστον μια επένδυση από επιχείρηση της Βόρειας Ελλάδας, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο υψηλής τεχνολογίας. Αν και η επένδυση έχει ολοκληρωθεί εδώ και έξι χρόνια, δεν έχει λάβει ακόμη το σύνολο της ενίσχυσης που δικαιούται, διότι αναμένει τον έλεγχο της επένδυσης. Και μπορεί η παρούσα κυβέρνηση να μην έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τέτοια φαινόμενα, όμως ο νέος αναπτυξιακός νόμος που προωθείται δεν φαίνεται ικανός να επιλύσει όλες τις παθογένειες των παλαιότερων.

Χωρίς πρόβλεψη

Στο σχετικό νομοσχέδιο δεν υπάρχει πρόβλεψη για κανένα χρονικό περιορισμό στον οποίο πρέπει να γίνεται ο έλεγχος υλοποίησης της επένδυσης από τη στιγμή που η ενδιαφερόμενη εταιρεία θα κάνει τη σχετική αίτηση. Η διαδικασία ως προς το ύψος των παραβόλων που πρέπει να καταβάλουν οι εταιρείες για να ζητήσουν έλεγχο της επένδυσής τους περιγράφεται με λεπτομέρεια, όμως δεν προβλέπεται το χρονικό περιθώριο στο οποίο δεσμεύεται η δημόσια διοίκηση να ασκήσει τον έλεγχο. Μία από τις προτάσεις των εμπλεκόμενων φορέων είναι να προβλέπεται αυστηρά η διεξαγωγή του τελικού ελέγχου εντός ενός έτους.

Εντονη δυσαρέσκεια διατυπώνεται από επιχειρηματικούς φορείς για το γεγονός ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος δεν θα λειτουργεί ως «γέφυρα» με τον προηγούμενο. Με άλλα λόγια, παρά το γεγονός ότι για περίπου δύο χρόνια δεν υπήρχε αναπτυξιακός νόμος, υπό την έννοια ότι δεν έχουν γίνει από το 2014 νέες προκηρύξεις, στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει πρόβλεψη για υπαγωγή επενδύσεων στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει.

Σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στις 12 Οκτωβρίου 2015 ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, είχε προαναγγείλει μεταξύ άλλων ότι ο αναπτυξιακός νόμος θα είχε αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2015 και οι φορείς των επενδύσεων θα μπορούσαν να εντάξουν δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν από την ημερομηνία αυτή κι έπειτα. Στο νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν προβλέπεται καμία αναδρομικότητα ισχύος του νόμου, αλλά αντιθέτως συνιστά λόγο απόρριψης του συνόλου του επενδυτικού σχεδίου εάν πριν από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο είχαν ξεκινήσει εργασίες κατασκευής ή είχε παραγγελθεί εξοπλισμός. Η σκοπιμότητα πίσω από αυτή την περιοριστική διάταξη –η οποία, σημειωτέον, καθιστά αυτομάτως τις εξαγγελίες του Οκτωβρίου παραπλανητικές για τους επενδυτές– είναι προφανώς οι περιορισμένοι πόροι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος, άλλωστε, και για το γεγονός ότι δεν προβλέπεται καμία προκαταβολή της ενίσχυσης σε αντίθεση με τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, και το 50% χορηγείται, αφού διαπιστωθεί η υλοποίηση τουλάχιστον του 50% της επένδυσης. Από την άλλη, ωστόσο, διασφαλίζεται ότι δεν θα δοθεί κάποια προκαταβολή που δεν θα πήγαινε στην επένδυση.

Σοβαρές επιφυλάξεις διατυπώνονται, τέλος, και σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη εξαίρεσης τουριστικών περιοχών από το καθεστώς ενίσχυσης μεταγενέστερα με βάση υπουργική απόφαση. Κι αυτό, διότι μπορεί να έχει ξεκινήσει να υλοποιείται μια μεγάλη τουριστική επένδυση και ξαφνικά να εξαιρεθεί από τον αναπτυξιακό νόμο, διότι η περιοχή στην οποία πραγματοποιείται κρίθηκε κορεσμένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή