ΣΕΒ: Μεικτές τάσεις στην οικονομική δραστηριότητα

ΣΕΒ: Μεικτές τάσεις στην οικονομική δραστηριότητα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Nα μη χαθεί άλλη μια ευκαιρία» είναι το μήνυμα που στέλνει ο ΣΕΒ προς την κυβέρνηση, μέσω του μηνιαίου δελτίου οικονομικής δραστηριότητας του Μαΐου. Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας θα βελτιώσει την εμπιστοσύνη, θα άρει τις ανησυχίες στην αγορά και θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για ανάκαμψη. Η πραγματικότητα αυτή αναμένεται να αποτυπωθεί στα στοιχεία του β΄ και κυρίως του γ΄ τριμήνου του 2016, επαληθεύοντας τις προβλέψεις για θετικούς ρυθμούς ανάκαμψης από το β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, επισημαίνει ο ΣΕΒ, τα στοιχεία που είναι μέχρι στιγμής διαθέσιμα εξακολουθούν να αποτυπώνουν μεικτές τάσεις, χωρίς κάποια σαφή κατεύθυνση, με τη βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές να παραμένουν σχεδόν στάσιμες το α΄ τρίμηνο, τις λιανικές πωλήσεις να μειώνονται παρά τη βελτίωση των προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο και την καταναλωτική εμπιστοσύνη να αγγίζει αρνητικό ρεκόρ, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ κάνουν λόγο για ύφεση -1,3% το πρώτο τρίμηνο του 2016 σε ετήσια βάση (-0,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο), έναντι υποχώρησης -0,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2015 σε ετήσια βάση (0,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο).

Αξιολογώντας τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν κατά τον τελευταίο μήνα, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι:

• Ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο του 2016 δεν παρουσίασε ουσιαστική μεταβολή σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (στις 90,3 μονάδες από 90,1 τον προηγούμενο μήνα). Η εικόνα στους βασικούς τομείς είναι μεικτή, με τις επιχειρηματικές προσδοκίες να κινούνται ανοδικά στις υπηρεσίες και στο λιανικό εμπόριο, να παραμένουν αμετάβλητες στη βιομηχανία και να επιδεινώνονται σημαντικά στις κατασκευές.

• Η βιομηχανική παραγωγή στη μεταποίηση, πλην πετρελαιοειδών, αν και μειώθηκε οριακά τον Μάρτιο του 2016 (-0,4%), συνολικά κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2016 παρουσιάζει άνοδο 1,9%, έναντι 1,3% το 2015 στο σύνολό του και -0,1% κατά το β΄ εξάμηνο του 2015 (ή 1,7% το διάστημα Αυγούστου – Δεκεμβρίου 2015, εξαιρουμένου δηλαδή του Ιουλίου 2015, όταν η παραγωγή μειώθηκε κατά 7,9%).

• Η μισθωτή απασχόληση ενισχύεται ιδιαίτερα τον Απρίλιο του 2016 (90.600 θέσεις εργασίας), καθώς γίνονται οι εποχικές προσλήψεις για την προετοιμασία της τουριστικής περιόδου.

• Η καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώθηκε περαιτέρω τον Απρίλιο του 2016, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 32 μηνών. Η απαισιοδοξία των νοικοκυριών μεγαλώνει, ενώ χειροτερεύουν συνεχώς οι προβλέψεις τους για την εξέλιξη της ανεργίας.

• Στο λιανικό εμπόριο, παρά τη βελτίωση των προσδοκιών, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων, χωρίς την επίδραση των καυσίμων, σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγραφεί τα τελευταία δύο έτη, με μόνη εξαίρεση τον Ιούλιο του 2015.

• Στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, οι εισπράξεις από υπηρεσίες εξακολουθούν να καταγράφουν έντονη υποχώρηση (-34% τον Φεβρουάριο και -39,5% το πρώτο δίμηνο).

• Στον τουρισμό, παρά τις πιθανές θετικές προοπτικές, οι αφίξεις τουριστών και οι εισπράξεις σημειώνουν πτώση συνολικά το α΄ δίμηνο του έτους (-11% και -5,6%, αντίστοιχα). Οι μήνες αυτοί δεν είναι ενδεικτικοί για την πορεία του τουρισμού στο σύνολο του έτους, ωστόσο μία πιθανή ένταση του προσφυγικού ζητήματος ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την πορεία του τουρισμού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή