ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με τροπολογία ο «κόφτης»

me-tropologia-o-koftis-2134126

Μέσω τροπολογίας και όχι στο βασικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου που θα κατατεθεί –εκτός απροόπτου σήμερα– στη Βουλή και θα περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μπουν οι διατάξεις για τον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης.

Οπως ανέφεραν χθες από το υπουργείο Οικονομικών, ο λόγος για τον οποίον οι διατάξεις για τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης πιθανών μελλοντικών αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους θα περάσουν ως τροπολογία έχει να κάνει με την «τεχνική επεξεργασία» των κειμένων. Τη Δευτέρα το απόγευμα η κυβέρνηση απέστειλε στην τρόικα την τελική της πρόταση για το πώς θα λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός, κάνοντας λόγο για συμφωνία με τους δανειστές επί του ζητήματος.

Ωστόσο αποδεικνύεται ότι το θέμα είναι πολύ πιο περίπλοκο. Υπενθυμίζεται ότι οι θεσμοί, και ιδίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχουν ζητήσει, μεταξύ άλλων, να είναι σαφές από τώρα ότι στις δαπάνες που θα περικόπτονται σε περίπτωση αποκλίσεων θα περιλαμβάνονται και εκείνες για μισθούς και συντάξεις. Η Αθήνα στην πρότασή της εξειδίκευε μόνο τις δαπάνες που θα εξαιρούνται από τις περικοπές και ανέμενε τις παρατηρήσεις των θεσμών για να καταθέσει προς ψήφιση τις διατάξεις για τον μηχανισμό.