Η αύξηση ΦΠΑ και ΕΦΚ θα πλήξει τους αδύναμους

Η αύξηση ΦΠΑ και ΕΦΚ θα πλήξει τους αδύναμους

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαρύ θα είναι το τίμημα για τη βιομηχανία τροφίμων και κατ’ επέκταση για τους καταναλωτές –αφού, τελικά, στη λιανική τιμή μετακυλίεται, συνήθως, η αύξηση του κόστους παραγωγής– από την επιβολή των νέων έμμεσων φόρων. Υπενθυμίζεται ότι το νέο πακέτο φόρων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24%, αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στην μπίρα και επιβολή φόρου στον καφέ. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών (ΣΕΒΤ), που συνήθως κρατά χαμηλούς τόνους, εξέδωσε χθες ανακοίνωση, στην οποία εκφράζει την ανησυχία του για το νέο πακέτο μέτρων.

Ο ΣΕΒΤ υπενθυμίζει ότι ενώ η μέση οικονομική δαπάνη για αγορές αγαθών και υπηρεσιών σε τρέχουσες τιμές το 2008 αντιπροσώπευε 2.120 ευρώ, το 2012, για τη μέση οικογένεια, είχε πέσει στα 1.637 ευρώ και σήμερα εκτιμάται ότι βρίσκεται στα 1.502 ευρώ. Το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν τα είδη διατροφής στη σύνθεση της δαπάνης αυτής, από 16,4% το 2008, το 2014 εκτιμάται ότι βρισκόταν στο επίπεδο του 20,8% και για τα φτωχότερα νοικοκυριά στο 39%! Περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ θα πλήξει καίρια τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ιδιαίτερα των ευάλωτων οικονομικά ομάδων του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αγοράς, ο φημολογούμενος φόρος εισαγωγής στον καφέ (πλέον της αύξησης του ΦΠΑ από 23% σε 24%) μεταφράζεται σε επιβάρυνση 2 ευρώ/κιλό στον ωμό καφέ, 3 ευρώ/κιλό στον καβουρδισμένο και 4 ευρώ/κιλό στον στιγμιαίο καφέ.

Σημαντική αύξηση στο κόστος ζύθου για τις ζυθοποιίες αναμένεται να επιφέρει η αύξηση του ΕΦΚ στην μπίρα, η οποία, σύμφωνα με τον ΣΕΒΤ, θα κινείται από 25% έως 35%, ενώ, σύμφωνα με την Ελληνική Ενωση Ζυθοποιών, θα είναι 100%. Η τελευταία, ύστερα από τις ανεπιτυχείς προσπάθειές της να συναντηθεί για το θέμα με τον υπουργό Οικονομικών, απέστειλε χθες επείγουσα επιστολή, ζητώντας την παρέμβαση του πρωθυπουργού. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που διπλασιασθεί ο ΕΦΚ στην μπίρα, η τελική τιμή της θα αυξηθεί κατά 20%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή