Αναδρομική παρακράτηση ΕΚΑΣ σε 9-12 δόσεις

Αναδρομική παρακράτηση ΕΚΑΣ σε 9-12 δόσεις

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την καταβολή των συντάξεων Ιουλίου, στο τέλος Ιουνίου θα διακοπεί το ΕΚΑΣ σε περίπου 70.000 με 80.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Είναι οι ίδιοι συνταξιούχοι από τους οποίους θα ζητηθεί να επιστραφούν, αναδρομικά, τα ποσά του ΕΚΑΣ που έλαβαν από τον Δεκέμβριο του 2015 (σύνταξη Ιανουαρίου 2016) έως και τον τρέχοντα μήνα (σύνταξη Ιουνίου). Το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται στην έκδοση εγκυκλίου, πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας, βάσει της οποίας θα καθορίζονται οι εκκρεμείς λεπτομέρειες αλλά και οι δόσεις για την αναδρομική παρακράτηση του ποσού που καταβλήθηκε σε συνταξιούχους, οι οποίοι αναδρομικά, με την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου «έχασαν» το δικαίωμα. Η παρακράτηση θα γίνει σύμφωνα με πληροφορίες σε 9 ή ακόμη και 12 δόσεις, με αποτέλεσμα η διαδικασία για την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών να διαρκέσει και τους πρώτους μήνες του 2017. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που θέτει ο νόμος, θα υπάρξουν συνταξιούχοι που θα χάσουν το σύνολο του επιδόματος αλλά και άλλοι, οι οποίοι θα «πέσουν» κατηγορία και θα λάβουν μικρότερο επίδομα από αυτό που δικαιούνταν μέχρι πρότινος. Και αυτό γιατί ο νόμος προβλέπει ότι ΕΚΑΣ δικαιούνται πλέον, όσοι έχουν εισόδημα από συντάξεις έως 7.972 ευρώ, έναντι 8.472 ευρώ που προέβλεπε η απόφαση του 2015 (ίσχυε χωρίς αλλαγές από το 2011).

Αντίστοιχα, το ατομικό φορολογητέο εισόδημα πέφτει από 9.884,11 ευρώ, σε 8.884 ευρώ, ενώ και το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα μειώνεται από 15.380,90 ευρώ σε 11.000 ευρώ. Αντίστοιχα, κλιμακώνονται και τα εσωτερικά κλιμάκια, για ποσά επιδόματος από 230 ευρώ έως και 54,70 ευρώ, ενώ με τον νέο νόμο, καταργείται η κλίμακα ΕΚΑΣ 30 ευρώ για εισοδήματα από συντάξεις από 8.472,10 ευρώ έως 9.200 ευρώ.

Διπλό «μαχαίρι» αναμένεται και στα μερίσματα που δικαιούνται 284.000 συνταξιούχοι του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) καθώς ο νόμος προβλέπει περικοπές της τάξης του 32%. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ταμείου αναμένεται να συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να αποφασιστεί το σύνολο της περικοπής βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού που προβλέπει ο νόμος, αλλά και ο τρόπος αναδρομικής εφαρμογής της απόφασης, που οδηγεί αυτόματα σε διπλή μείωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικρατούσα άποψη είναι, η παρακράτηση-συμψηφισμός που θα γίνει για τα μερίσματα που χορηγήθηκαν από την αρχή του έτους (διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος) να γίνει εφάπαξ σε περίπτωση που το ποσό είναι μικρό (π.χ. 200 ευρώ) και σε έως τρεις τριμηνιαίες δόσεις, εάν είναι μεγαλύτερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή