Μνημόνιο συνεργασίας για να ξεμπλοκάρει η επένδυση στην Αφάντου

Μνημόνιο συνεργασίας για να ξεμπλοκάρει η επένδυση στην Αφάντου

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία νομοσχέδια που πρέπει να ψηφιστούν μέχρι την Κυριακή και ένα μνημόνιο συνεργασίας, αποτελούν τον Γολγοθά της κυβέρνησης για το κλείσιμο της αξιολόγησης στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός των επομένων ωρών, θα πρέπει να περιλάβει τρία επιμέρους σχέδια νόμου. Το πρώτο που θα αφορά τη σύσταση του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, το δεύτερο που θα περιλάβει τη σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και το τρίτο που θα περιλάβει την ίδρυση και σύσταση της νέας αρχής διοίκησης των λιμένων της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να λύσει μέχρι το ερχόμενο Eurogroup, το θέμα που προέκυψε με την κήρυξη της περιοχής της Αφάντου σε αρχαιολογικό χώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η λύση που προκρίνεται για το συγκεκριμένο θέμα, είναι η υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας, μεταξύ του προτιμητέου επενδυτή και του υπουργείου Πολιτισμού. Ειδικότερα, το μνημόνιο επιδιώκεται να διασφαλίσει και τις δύο πλευρές, έτσι ώστε αφενός να προχωρήσει η επένδυση, αφετέρου να διαφυλαχθούν τυχόν αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Αξιόπιστες πηγές σημείωναν ότι ήδη έχει βολιδοσκοπηθεί η πλευρά του προτιμητέου επενδυτή για τον τρόπο επίλυσης του θέματος και προς την κατεύθυνση αυτή εκφραζόταν αισιοδοξία.

Παράγοντες κοντά στο έργο παρατηρούσαν ότι η ιστορία της ανακήρυξης της Αφάντου σε αρχαιολογικό χώρο είναι παλιά και ότι από το 2013, η Εφορεία Αρχαιοτήτων της Ρόδου ήθελε ν’ ανακηρύξει περί τα 9.000 στρέμματα ως αρχαιολογικό χώρο. Ωστόσο, η πρώην επικεφαλής του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) Λίνα Μενδώνη, κρατούσε το θέμα αυτό στο συρτάρι της. Η αλλαγή φρουράς που επήλθε στο ΚΑΣ με την αλλαγή της κυβέρνησης και τον ορισμό νέας επικεφαλής της κ. Μαρίας Βλαζάκη, έφερε το θέμα στην ημερήσια διάταξη και μάλιστα υπερψηφίσθηκε. Ακόμη και ο υπουργός Πολιτισμού, Α. Μπαλτάς, βρέθηκε προ τετελεσμένων και ο ίδιος αναγκάσθηκε να συνυπογράψει τη σχετική απόφαση, αλλιώς θα ερχόταν σε σύγκρουση με το Συμβούλιο. Σημειώνεται ότι η αποκρατικοποίηση της Αφάντου ήταν η τέταρτη κατά σειρά στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που είχε παρουσιάσει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σε ό,τι αφορά τα τρία νομοσχέδια που θα περιλάβει το πολυνομοσχέδιο, ουσιαστικά αυτά υλοποιούν δεσμεύσεις της χώρας που έχουν αναληφθεί με τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου. Κι ενώ η δημιουργία του νέου υπερταμείου και η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων, είναι σχεδόν γνωστά, αξιόπιστες πηγές χαρακτήριζαν θετικό το σχέδιο νόμου σύστασης της νέας λιμενικής αρχής διαχείρισης λιμένων και ότι σε αντίθεση με τις αρχικές προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας, δεν θα δημιουργεί προβλήματα στους υφιστάμενους (COSCO) ή τους ενδιαφερόμενους επενδυτές των μεγάλων λιμένων της χώρας (ΟΛΘ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή