ΣΕΒ: Απαραίτητη η συναίνεση κομμάτων και κοινωνίας

ΣΕΒ: Απαραίτητη η συναίνεση κομμάτων και κοινωνίας

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτική και κοινωνική συναίνεση για την πιστή εφαρμογή του μνημονίου, αναπτυξιακά αντίβαρα στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, αλλαγή του πεπαλαιωμένου ασφαλιστικού νόμου και επαναπροσδιορισμός των εργασιακών σχέσεων, μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο που να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα, είναι τα αναγκαία, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, βήματα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτή είναι η εκτίμηση του ΣΕΒ όπως εκφράστηκε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Θεόδωρο Φέσσα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του Βιομηχανικού Συνεδρίου που διοργανώνει στις 24 και 25 Μαΐου, ημερομηνία που ο ίδιος χαρακτήρισε «σημαδιακή», καθώς συμπίπτει με το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και αναγνώρισε ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης δημιουργούνται συνθήκες σταθερότητας που μπορούν να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις, αναγκαίες για να επανέλθει η χώρα στην ανάπτυξη, αφού όπως είπε, «οι ελληνικές δεν αρκούν και δανεικά δεν υπάρχουν». Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις από τα νέα φορολογικά μέτρα μπορούν να αντισταθμιστούν μέσα από «διαρθρωτικές κινήσεις και αναπτυξιακά αντίβαρα», ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «με την πρόοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής, άδικα ή παράλογα μέτρα θα αναθεωρηθούν, στο πλαίσιο πάντα της Ε.Ε.».

«Το έλλειμμα εμπιστοσύνης και όχι το μείγμα πολιτικής αποτρέπει τις επενδύσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ και εκτίμησε ότι η «η οικονομία σταδιακά και με τη σωστή κατεύθυνση μπορεί να επανέλθει στην ανάπτυξη». Στο σημείο αυτό, προέταξε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η εγχώρια βιομηχανία σε αυτή την κατεύθυνση, ως κλάδος που «δημιουργεί αξία, δουλειές και συλλογική προοπτική για μια ισχυρή οικονομία και μια δίκαιη και συνεκτική κοινωνία».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε με έμφαση την ανάγκη της πιστής στήριξης του μνημονίου και σχολίασε, εμφανώς με αφορμή τις διαφοροποιήσεις που εκφράζονται από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ότι για να γίνει αυτό, η κυβέρνηση θα πρέπει να το κάνει «ιδιοκτησία» της. Τάχθηκε υπέρ της συναίνεσης, σημειώνοντας ότι υπάρχει ανάγκη μιας νέας συμφωνίας για να επανέλθει η χώρα στην ανάπτυξη και τόνισε χαρακτηριστικά: «Τείνουμε χείρα φιλίας προς όλους και εκτιμούμε πως η ψήφιση του νομοσχεδίου θα προχωρήσει και είναι θετικό ότι θα έχει τη μερική στήριξη της αντιπολίτευσης. Ευχής έργον θα ήταν να συνεννοηθούν οι πολιτικοί και να χαράξουν σχέδιο, χρειαζόμαστε μία νέα συμφωνία για τη χώρα, να καταλάβει ο κόσμος τις επώδυνες πλην απαραίτητες λύσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση περί διεύρυνσης τους κυβερνητικού σχήματος αλλά και περί του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές, ο κ. Φέσσας, αν και επιχείρησε να αποφύγει πολιτικά σχόλια, τοποθετήθηκε σαφώς λέγοντας ότι «αν κάποιος βάζει βάρος σε μια οικονομία που είναι έτοιμη να τρέξει, αυτό είναι θέμα που δεν μπορούμε να λύσουμε εμείς».

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ο κ. Φέσσας τόνισε ότι αν και θα απασχολήσουν την επόμενη αξιολόγηση, ήδη συζητούνται με τους κοινωνικούς εταίρους. Σημείωσε την ανάγκη αναθεώρησης του ασφαλιστικού νόμου που, όπως είπε, μετράει 34 χρόνια ζωής και έχει δημιουργήσει πλήθος στρεβλώσεων κυρίως στις ΔΕΚΟ και τις επιχειρήσεις υπό δημόσιο έλεγχο.

Για τις εργασιακές σχέσεις, σημείωσε ότι χρειάζεται μια νέα αρχή και ένας ανοιχτός διάλογος που να λαμβάνει υπόψη του τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία. «Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις που περιορίζονταν μόνο σε θέματα αμοιβών, επιδομάτων και παροχών αποδομήθηκαν από την κρίση και είναι ανάγκη να απλώσουμε τη συζήτηση σε μια πολύ πιο ανοιχτή εικόνα», τόνισε ο κ. Φέσσας, διευκρινίζοντας ότι ο ΣΕΒ δεν βάζει στη συζήτηση την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και κανένα θέμα που να αφορά στο μισθολογικό. Σημείωσε με σαφήνεια επίσης ότι ο Σύνδεσμος διαφωνεί με τις ομαδικές απολύσεις και με το lock-out, ενώ σε ό,τι αφορά τον δημόσιο τομέα, επισήμανε ότι θέση του ΣΕΒ δεν είναι οι απολύσεις, αλλά η αύξηση της παραγωγικότητάς του και να υπάρξει καλύτερη απόδοση στη βάση της σχέσης κόστους – οφέλους.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισήμανε, τέλος, την ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, συστήνοντας ως βασικό εργαλείο τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τις διασταυρώσεις περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ιδιαίτερα απλά στην εφαρμογή τους μέτρα αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή