ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από Ιούνιο θα πέσουν τα πρώτα… μαχαίρια στις συντάξεις

apo-ioynio-tha-pesoyn-ta-prota-amp-8230-machairia-stis-syntaxeis-2134396

Σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να προλάβουν τις ασφυκτικές ημερομηνίες του νέου νόμου, αποδύονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, καθώς τα πρώτα… μαχαίρια αναμένεται να πέσουν τον Ιούνιο με την καταβολή των συντάξεων του Ιουλίου. Σύμφωνα με τον νόμο, οι περικοπές θα έπρεπε να εφαρμοστούν στις συντάξεις Ιουνίου, που θα καταβληθούν το αργότερο έως τις 31 Μαΐου, όμως οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι δεν είναι έτοιμες, με αποτέλεσμα οι μειώσεις να περάσουν στις συντάξεις Ιουλίου, με ενσωματωμένες τις περικοπές από 13 Μαΐου και μετά.

Ηδη, για το ΕΚΑΣ, το υπουργείο Εργασίας επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να ξεκινήσει τις περικοπές από την επόμενη πληρωμή, στα τέλη Ιουνίου (σύνταξη Ιουλίου). Καθώς, μάλιστα, το επίδομα περικόπτεται από την αρχή του 2016, ο αναδρομικός συμψηφισμός των ποσών που ήδη καταβλήθηκαν με τις νέες μειωμένες συντάξεις θα γίνει σε 12 δόσεις. Σύμφωνα με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, υπάρχουν δυο ταχύτητες χαμένων: αυτοί που θα χάσουν όλο το επίδομα λόγω ατομικού ή οικογενειακού εισοδήματος και αυτοί που θα πέσουν κατηγορία και θα πάρουν μικρότερο ΕΚΑΣ από αυτό που δικαιούνταν. Μειώσεις 20% με 30% αναμένονται, σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, σε περίπου 10.000 συνταξιούχους τραπεζοϋπαλλήλους από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και την Αττική Τράπεζα, που βρίσκονται στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς του ΕΤΑΤ και του ΕΤΕΑ. Και στην περίπτωση αυτή, ο νέος τρόπος υπολογισμού «τρέχει» από την έναρξη ισχύος του νόμου, ήτοι από τις 13 Μαΐου 2016, όμως εκτιμάται ότι οι πρώτες μειώσεις θα φανούν στις συντάξεις Ιουλίου, οι οποίες θα υπολογιστούν με το νέο μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης (1,75% από 3,3%).

Ομοίως, από τις συντάξεις του Ιουνίου αρχίζουν να μετρούν οι περικοπές των νέων πλαφόν. Η εφαρμογή τους, όμως, θα γίνει ένα μήνα αργότερα, με αναδρομική ισχύ και σε αυτήν την περίπτωση. Ετσι, στα τέλη Ιουνίου, κάθε κύρια σύνταξη που ξεπερνά τις 2.000 ευρώ μεικτά (1.820 καθαρά) θα μειωθεί κατά το υπερβάλλον ποσό και θα δίνεται μειωμένη μέχρι 31/12/2018. Αντίστοιχα, συντάξεις (κύριες, επικουρικές, μερίσματα) πάνω από 3.000 ευρώ καθαρά θα μειωθούν κατά το υπερβάλλον ποσό.

Και στην περίπτωση των επικουρικών συντάξεων, αν και η μείωση αρχίζει να μετρά από τη σύνταξη του Ιουνίου, οι πρώτες περικοπές θα γίνουν το νωρίτερο, στις συντάξεις Ιουλίου. Θα αφορά όσους εισπράττουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης που ξεπερνά τα 1.300 ευρώ μεικτά, δηλαδή 1.170 καθαρά. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι μειώσεις θα επιβληθούν κατά κύριο λόγο σε όσους λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις άνω των 200 ευρώ (καθαρό ποσό). Οι καταβαλλόμενες επικουρικές επανυπολογίζονται με το νέο σύστημα και με αναπλήρωση συντάξιμων αποδοχών 0,45% κατ’ έτος (18% στην 40ετία). Στον υπολογισμό του ορίου προστασίας (1.300 ευρώ μεικτά) δεν συμπεριλαμβάνονται τα μερίσματα. Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ο υπολογισμός των νέων μειωμένων ποσών να μην γίνει εγκαίρως, μέχρι το τέλος Ιουνίου. Σε αυτή την περίπτωση, οι μειώσεις θα εμφανιστούν με τη σύνταξη του Αυγούστου (τέλος Ιουλίου), με αναδρομική όμως παρακράτηση.

Στα τέλη Ιουνίου θα περικοπεί κατά τουλάχιστον 32% και το μέρισμα που καταβάλλεται σε 280.000 συνταξιούχους του Δημοσίου, από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Το μέρισμα ψαλιδίζεται αναδρομικά από 1/1/2016, με αποτέλεσμα στο τέλος Ιουνίου, οπότε θα πληρωθεί για πρώτη φορά, στο τριμηνιαίο μέρισμα για τους μήνες Απρίλιο – Ιούνιο να ενσωματωθεί και μέρος των αναδρομικών.