Μεγάλες ΔΕΚΟ και 70.000 ακίνητα στο νέο υπερταμείο

Μεγάλες ΔΕΚΟ και 70.000 ακίνητα στο νέο υπερταμείο

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο νέο υπερταμείο, που ονομάζεται Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. και εποπτεύεται ασφυκτικά από την Κομισιόν, μεταβιβάζονται σταδιακά σχεδόν όλες οι μεγάλες ΔΕΚΟ και το μεγαλύτερο τμήμα της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, φεύγοντας από τον άμεσο έλεγχο της κυβέρνησης. Αυτό εξηγεί την αμηχανία της κυβέρνησης και τη σύγχυση με τη λίστα των ΔΕΚΟ που μεταβιβάζονται στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), μιας από τις τέσσερις θυγατρικές του νέου υπερταμείου. Οι άλλες τρεις είναι το ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), στην οποία θα μεταβιβαστούν και κατά κυριότητα και κατά διαχείριση περίπου 70.000 ακίνητα του υπουργείου Οικονομικών.

Το υπερταμείο θα λειτουργεί υπό τον πλήρη έλεγχο του Εποπτικού Συμβουλίου και όχι του υπουργείου Οικονομικών ή άλλου κυβερνητικού φορέα. Το δε Εποπτικό Συμβούλιο θα αποτελείται από 5 μέλη, τα 3 εκ των οποίων επιλέγονται από τον υπουργό Οικονομικών αλλά «κατόπιν σύμφωνης γνώμης Κομισιόν και ESM» και τα άλλα 2, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρός του, επιλέγονται από την Κομισιόν και τον ESM κατόπιν σύμφωνης γνώμης του υπουργού Οικονομικών. Εάν συνεκτιμήσει κανείς και την πρόβλεψη πως όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται «κατόπιν θετικής ψήφου τουλάχιστον τεσσάρων μελών», προκύπτει ακόμη πιο ξεκάθαρα η έκταση του ελέγχου που αποκτούν οι Ευρωπαίοι πιστωτές στη λειτουργία του νέου ταμείου. Η δε γενική συνέλευση, που χαρακτηρίζεται στο νομοσχέδιο ανώτατο όργανο, του μοναδικού μετόχου δηλαδή του Δημοσίου, που εκπροσωπείται από τον υπουργό Οικονομικών, δεν θα μπορεί να εκλέξει ή να ανακαλέσει διορισμό μελών του Δ.Σ. ούτε να εγκρίνει το στρατηγικό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ.

Στην ΕΔΗΣ θα μεταβιβαστούν σε πρώτη φάση ο ΟΑΣΑ (αστικές συγκοινωνίες Αθήνας), οι ΟΣΥ (λεωφορεία, τρόλεϊ), οι ΣΤΑΣΥ (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος), ο ΟΣΕ, το ΟΑΚΑ και τα ΕΛΤΑ. Στην αρχική εκδοχή του σχετικού παραρτήματος του πολυνομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση, αναφερόταν επίσης ότι σε επόμενο διάστημα θα μεταβιβαστούν στην ΕΔΗΣ η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, η ΕΛΒΟ, η Αττικό Μετρό, η ΔΕΗ και η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές, ο κρατικός κατασκευαστικός φορέας. Η δεύτερη ομάδα αποσύρθηκε λόγω αντιδράσεων, αλλά θα μεταβιβαστεί στην ΕΔΗΣ σε επόμενη φάση, κάτι που προβλέπεται από το μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση, η μεταβίβαση μιας ΔΕΚΟ στην ΕΔΗΣ δεν σημαίνει ότι αποκρατικοποιείται, αλλά ότι κόβεται σε μεγάλο βαθμό ο ομφάλιος λώρος που τη συνδέει με την κυβέρνηση. Η ΔΕΗ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιχειρούμενης από τους δανειστές παρέμβασης. Το 17% της Επιχείρησης παραμένει στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση, ενώ το υπόλοιπο 34% θα μεταβιβαστεί στην ΕΔΗΣ.

Στην ΕΔΗΣ, επίσης, προβλέπεται πως μεταβιβάζονται «αυτοδικαίως» και συμβάσεις παραχώρησης εταιρειών που αναφέρονται σε ειδικό παράρτημα, το οποίο μέχρι αργά χθες το βράδυ επίσης δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα. Στο σκοτάδι κρατά η κυβέρνηση και το νέο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ (Asset Development Plan), το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει μεγάλες αλλαγές από εκείνο που συμφωνήθηκε (και κρατήθηκε μυστικό) τον Ιούλιο του 2015. Δηλαδή περιλαμβάνονται η πώληση του 17% της ΔΕΗ, του 35% των ΕΛΠΕ, του 65% της ΔΕΠΑ, του 23% της ΕΥΑΘ, του 11% της ΕΥΔΑΠ, του 30% του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», το 90% των δικαιωμάτων ψήφου των ΕΛΤΑ και η ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων των περιφερειακών αεροδρομίων, του Ελληνικού, του Αστέρα Βουλιαγμένης, της Αφάντου, του ΔΕΣΦΑ, του ΟΛΠ, του ΟΛΘ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ όπως και νέες αποκρατικοποιήσεις, μαρινών, της Εγνατίας Οδού, του 6%+4% του ΟΤΕ και περί τα 70 ακίνητα. Περί τα 900 ακίνητα που είχε το ΤΑΙΠΕΔ μεταφέρονται, πάντως, στο νέο ταμείο.

Η δημιουργία του νέου ταμείου από την αρχή συμφωνήθηκε προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις για τα νέα δάνεια, αλλά και για να σπάσει η σχέση μεταξύ της εκάστοτε κυβέρνησης και των ΔΕΚΟ επιχειρήσεων του Δημοσίου. Αυτό εξηγούν πηγές σε γνώση των σχεδιασμών των δανειστών, υπογραμμίζοντας πως αξία θα μπορεί να παραχθεί από τα περιουσιακά στοιχεία του ταμείου όχι μόνον με την πώλησή τους αλλά και με την αναδιάρθρωσή τους και τον εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων τους και της εσωτερικής εταιρικής τους διακυβέρνησης. Χαρακτηριστική είναι η πρόβλεψη πως όλα τα μέλη των Δ.Σ. των εταιρειών, οι μετοχές των οποίων ανήκουν στην ΕΔΗΣ, επιλέγονται από επιτροπή επιλογής επί τη βάσει επαγγελματικών κριτηρίων. Οι δε διατάξεις που περιέχουν αντίθετη ρύθμιση καταργούνται από την καταχώριση του καταστατικού της ΕΔΗΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή