Τσαρλς Νταλάρα: «Δυστυχώς το PSI δεν πέτυχε, δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα»

Τσαρλς Νταλάρα: «Δυστυχώς το PSI δεν πέτυχε, δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων, υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ριζικού εκσυγχρονισμού του νομικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων υπογράμμισε ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα.

Ο κ. Νταλάρα, μιλώντας στο 33ο Διεθνές Συνέδριο Χρηματοοικονομικού Δικαίου, που οργάνωσε ο Παγκόσμιος Δικηγορικός Σύλλογος (International Bar Association) στην Αθήνα, υπογράμμισε ότι οι Ελληνες ηγέτες πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους, ώστε να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων για τη μείωση της παρουσίας του κράτους στην οικονομίας αλλά και στο χαοτικό νομικό σύστημα που απομακρύνει τους επενδυτές από τη χώρα. Ο κ. Νταλάρα, που είχε ενεργό ρόλο στη συμφωνία για το PSI, σημείωσε ότι είναι απογοητευτικό ότι δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, ενώ άφησε αιχμές για τις πολιτικές του μνημονίου, σημειώνοντας ότι το «φάρμακο» πρέπει να αλλάξει, καθώς δεν μπορεί σε συνθήκες ύφεσης μια οικονομία να πετυχαίνει πλεονάσματα.

O πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Γιώργος Μιχελής στην παρέμβασή του ξεχώρισε πέντε μεγάλες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι εγχώριες τράπεζες το επόμενο χρονικό διάστημα. Η πρώτη, και μεγαλύτερη, όπως τόνισε, πρόκληση είναι η επιστροφή των καταθέσεων και η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας. Δεύτερη, η αποτελεσματική αντιμετώπιση του «βουνού» των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία έχουν ανέλθει στο 45% του συνολικού τραπεζικού δανεισμού. Η τρίτη πρόκληση αφορά την ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες είναι κεφαλαιακά ισχυρές, αν και ένα μεγάλο κομμάτι κεφαλαίων αφορά τον αναβαλλόμενο φόρο. Τέλος, ο κ. Μιχελής υπογράμμισε ότι μεγάλες προκλήσεις είναι η περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους και η ενίσχυση των δομών εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών. Ο πρόεδρος του ΤΧΣ αναφέρθηκε και στη διαδικασία της αξιολόγησης των διοικήσεων που είναι σε εξέλιξη και η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Στο συνέδριο, τον συντονισμό του οποίου είχε ο δικηγόρος Δημήτρης Παρασκευάς, συμμετείχαν 20 δικηγορικά γραφεία από την Ελλάδα, με ισχυρή διεθνή παρουσία, καθώς και δεκάδες δικηγορικές εταιρείες από 50 χώρες. Μεταξύ των ομιλητών ήταν οι δικηγόροι Κατερίνα Καρατζά (Καρατζάς και Συνεργάτες), Γιάννης Μανουηλίδης (Allen & Overly), Στάθης Ποταμίτης (PotamitisVekris) και Andrew Shutter (Cleary Gottlieb Steen & Hamilton), οι οποίοι είχαν ενεργό συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις και στην αρχιτεκτονική του PSI και αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν αλλά και στην εμπειρία που αποκτήθηκε από την ελληνική περιπέτεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή