Τροπολογία για το ασφαλιστικό

Τροπολογία για το ασφαλιστικό

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τροποποιήσεις νομοτεχνικού χαρακτήρα σε ορισμένες διατάξεις του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου περιλαμβάνει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή, προκειμένου να προσαρτηθεί στο νομοσχέδιο-σκούπα. Σύμφωνα με αυτές, θεωρούνται ασφαλιστικές οφειλές και οι εκπτώσεις εισφορών υπέρ υγειονομικής περίθαλψης που προβλέπονται για τους νέους επιστήμονες και αυτοαπασχολούμενους αποφοίτους σχολών ανώτατης εκπαίδευσης που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή επιμελητήρια. Παράλληλα, τίθεται χρονικό όριο 5 ετών στη χορηγούμενη έκπτωση για τον υπολογισμό, επί του εκάστοτε κατώτατου βασικού μισθού, του προβλεπόμενου ποσοστού εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη.

Η τροπολογία διευκρινίζει επίσης, ότι όσοι χάσουν τον/τη σύζυγό τους και είναι άνω των 55 ετών θα λαμβάνουν για μία τριετία τη σύνταξη χηρείας κανονικά και στη συνέχεια θα λάβουν το 50% της σύνταξης θανάτου, εφόσον λαμβάνουν δική τους σύνταξη ή εργάζονται. Πρόκειται για πρόβλεψη που ίσχυε και στο παρελθόν, όμως κρίθηκε αναγκαίο να διευκρινιστεί ότι εξακολουθεί να ισχύει και μετά τις αλλαγές του νέου ασφαλιστικού. Επίσης, στην τροπολογία ξεκαθαρίζεται ότι μέχρι 31.12.2017 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ενοποίησης είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών οφειλών από τη φορολογική διοίκηση και επισημαίνεται ότι έως 1η Μαρτίου 2017 πρέπει να έχει καθοριστεί το προσωπικό που θα εργάζεται στον ΕΦΚΑ. Σε άλλο σημείο προσδιορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της επιπλέον παροχής στη σύνταξή τους, σε ασφαλισμένους που πριν από την έναρξη του ασφαλιστικού νόμου υπάγονταν στην ασφάλιση του ΤΣΜΕΔΕ και κατέβαλαν εισφορές υπέρ της ειδικής προσαύξησης, καθώς και των ασφαλισμένων που προέρχονται από το ΤΣΑΥ και έχουν υπαχθεί προαιρετικά στην ασφάλιση του Κλάδου Μονοσυνταξιούχοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή