Κακοί δρόμοι, ελλείψεις σε αεροδρόμια παλιές γέφυρες, αργοί σιδηρόδρομοι…

Κακοί δρόμοι, ελλείψεις σε αεροδρόμια παλιές γέφυρες, αργοί σιδηρόδρομοι…

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμέλεια που έχει επιδείξει το αμερικανικό κράτος σε ό,τι αφορά την ανάγκη να ανανεώσει τις απαρχαιωμένες υποδομές των ΗΠΑ θα κοστίσει στη χώρα τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Αυτή είναι η εκτίμηση της Αμερικανικής Ενωσης Πολιτικών Μηχανικών (ASCE), που εκπόνησε μελέτη για τις ελλείψεις σε οδικά δίκτυα, γέφυρες, δίκτυα ύδρευσης και αεροδρόμια.

Η εν λόγω ένωση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από φέτος και μέχρι το 2025 οι επιχειρήσεις θα έχουν απώλειες ύψους 4 τρισ. δολ. λόγω των ανεπαρκών υποδομών και του αυξημένου κόστους των μεταφορών. Παράλληλα, όμως, η χώρα θα έχει 2,5 εκατ. θέσεις εργασίας λιγότερες από αυτές που θα είχε το 2025 εάν δεν αντιμετώπιζε τέτοια ανεπάρκεια στις υποδομές της.

Στην έκθεσή της η ASCE υπογραμμίζει πως η φθορά των υποδομών στη χώρα «είναι γνωστό ότι αποτελεί θέμα δημόσιας ασφάλειας, αλλά παράλληλα θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες στην οικονομία, πλήττοντας την παραγωγικότητα, το ΑΕΠ, την απασχόληση, τα εισοδήματα των Αμερικανών και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της».

Προβλήματα παντού

Σε πρόσφατο άρθρο του περιοδικού The NewYorker τονίζεται, άλλωστε, πως στις ΗΠΑ είναι πλέον προβληματικές όλες οι υποδομές. «Από τις γέφυρες της Καλιφόρνιας, που είναι κακοσυντηρημένες, στο σύστημα αποχέτευσης του Χιούστον που τακτικά πλημμυρίζει έως τις σκουριασμένες σιδηροδρογραμμές στον Νοτιοανατολικό Διάδρομο», η παρακμή των υποδομών είναι πανταχού παρούσα στη χώρα και οι συνέπειές της είναι τόσο οικείες στους Αμερικανούς ώστε δεν τις παρατηρούν πλέον: κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους, αργοί σιδηρόδρομοι, καθυστερήσεις στις πτήσεις εξαιτίας του απηρχαιωμένου συστήματος ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με την ASCE, η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα χρειαστεί επενδύσεις σε έργα υποδομής συνολικής αξίας 3,32 τρισ. δολαρίων που θα πρέπει να εκτελεστούν από φέτος έως και το 2025. Εκτιμά, παράλληλα, πως στη διάρκεια αυτής της περιόδου θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό ύψους 1,4 τρισ. δολαρίων, με τη μεγαλύτερη έλλειψη χρηματοδότησης στα έργα χερσαίων μεταφορών όπως είναι τα οδικά δίκτυα.

Εκτιμά πως υπάρχουν δύο συγκεκριμένα προβλήματα σχετικά με τις προβληματικές υποδομές των ΗΠΑ: το πρώτο είναι η έλλειψη χρημάτων για τη συντήρηση, αντικατάσταση ή επανόρθωση των υφιστάμενων υποδομών. Το δεύτερο είναι πως οι ΗΠΑ χρειάζονται άμεσα νέες υποδομές, για να στηρίξουν τον γηράσκοντα πληθυσμό τους.

Κυκλοφοριακή συμφόρηση

Στην ίδια μελέτη τους οι πολιτικοί μηχανικοί των ΗΠΑ τονίζουν πως οι ελλείψεις στις υποδομές της χώρας προκαλούν ήδη προβλήματα στον μέσο Αμερικανό. Οπως τονίζουν, «συνολικά έχει αυξηθεί κατά 36% ο χρόνος που οι Αμερικανοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στην κυκλοφοριακή συμφόρηση στις 50 πιο κεντρικές περιοχές από τις οποίες περνάει ο υπόγειος σιδηρόδρομος». Πέρυσι, τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην πολιτεία Μίσιγκαν τράβηξαν την προσοχή της κοινής γνώμης. Και μολονότι προκάλεσε έντονες αντιδράσεις η διαπίστωση ότι το πόσιμο νερό στις ΗΠΑ μπορεί σε ορισμένες περιοχές να περιέχει μόλυβδο, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, αλλά φαίνεται να επιδεινώνεται. Η μελέτη της ASCE διαπίστωσε μεγάλα προβλήματα στην ύδρευση των ΗΠΑ, όπου 54.000 συστήματα ύδρευσης εξυπηρετούν 264 εκατ. άτομα.

Το περασμένο έτος, οι δημόσιες δαπάνες για επενδύσεις που έγιναν στις ΗΠΑ, στις οποίες εντάσσονται και τα έργα υποδομής, ανήλθαν μόλις στο 3,4% του αμερικανικού ΑΕΠ. Σύμφωνα με την Επιτροπή Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου, οι σχετικές δαπάνες είναι οι χαμηλότερες που έχουν καταγραφεί εδώ και περισσότερο από 60 χρόνια.

Προεκλογική διαμάχη

Η έκθεση της Ενωσης Αμερικανών Πολιτικών Μηχανικών για τις υποδομές των ΗΠΑ δίνεται στη δημοσιότητα σε μια στιγμή που η διαμάχη για το θέμα παίρνει διαστάσεις στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας. Τόσο οι δύο υποψήφιοι των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον και Μπέρνι Σάντερς, όσο και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, ζητούν αύξηση των επενδύσεων σε έργα υποδομής. Εχουν, άλλωστε, επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι τα οδικά δίκτυα και οι γέφυρες της χώρας βρίσκονται σε κακή κατάσταση και έχουν χαρακτηρίσει αναγκαία τη λήψη μέτρων που θα δώσουν δουλειά σε πολλούς Αμερικανούς. Σε ό,τι αφορά τον απερχόμενο πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τους ηγέτες των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο ότι δεν έχουν προσπαθήσει αρκετά για να δώσουν ώθηση στις επενδύσεις σε έργα υποδομής, καθώς θα μπορούσαν σε όλη τη διάρκεια της θητείας του στον Λευκό Οίκο να εκμεταλλευθούν αφενός το χαμηλό κόστος δανεισμού των ΗΠΑ αλλά και τις ανάγκες για περισσότερα εργατικά χέρια στον κατασκευαστικό τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή