Αποψη: Chapeau!

6' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τ​​ην Κυριακή 8 Μαΐου 2016, ουσιαστικά ψηφίστηκε στη Βουλή το Μνημόνιο του Συριζανέλ από τους 153 βουλευτές που διαθέτουν τα δύο κόμματα, χωρίς καμία απώλεια. Νομίζω ότι πρέπει κάνεις να τους «βγάλει το καπέλο»! Ψήφισαν το χειρότερο Μνημόνιο, καταπάτησαν όλες τις «κόκκινες γραμμές» τους, είπαν χιλιάδες ψέματα και δεν υπήρξε ούτε δισταγμός ούτε μεμψιμοιρία στην Βουλή. Μπράβο τους. Αυτή είναι ομάδα!

Και μόνο για αυτό το γεγονός, πρέπει να τους παραδεχτούμε. Στα έξι χρόνια της κρίσης που περνάμε δεν έχουμε δει τίποτα παρόμοιο. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Μετά τις Εκλογές του Σεπτεμβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κυριολεκτικά «βάλει τα γυαλιά» στους αντιπάλους του σε πολλά θέματα, τα οποία θα επιχειρήσω να αναδείξω.

Επικοινωνία. Μπροστά στον ΣΥΡΙΖΑ, ο μεγάλος illusionist David Copperfield φαίνεται σαν μαθητευόμενος μάγος. Πώς καταφέρνουν και στρέφουν την προσοχή του κοσμάκη σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από το θέμα, είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο. Οπως οι μάγοι καταφέρνουν και κάνουν το κοινό να συγκεντρώνεται σε ένα σημείο, ενώ αλλού πραγματοποιείται η «μαγεία», έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει επικοινωνιακά να παραπλανά τον κόσμο και να περνά τα μηνύματά του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα μπορούσα να παραθέσω άπειρα παραδείγματα, αλλά είμαι απολύτως βέβαιος ότι έχετε αντιληφθεί την μεθοδολογία που χρησιμοποιούν. Θα περιοριστώ μόνο σε δύο παραδείγματα. Με το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό ουσιαστικά περιορίζουν το εισόδημα όλων σχεδόν των Ελλήνων με άμεσους και έμμεσους τρόπους. Ειδικά οι έμμεσοι φόροι επιβαρύνουν όλους τους Ελληνες και ειδικότερα τους πλέον αδύναμους οικονομικά. Αύξηση στους φόρους στα τσιγάρα, στην μπίρα, στον καφέ, στην συνδρομητική τηλεόραση, στα καύσιμα, στα αυτοκίνητα και στον ΕΝΦΙΑ. Ακόμα, αύξηση στον ΦΠΑ, που επηρεάζει τους πάντες. Ομως έχουν το θράσος να ισχυρίζονται και να επιμένουν ότι ο πολύς κόσμος δεν θα επιβαρυνθεί και μόνον οι πλούσιοι θα πληρώσουν! Αλλο παράδειγμα. Ο χειρισμός της περίπτωσης του «μουρντάρη» πρέσβη της Βενεζουέλας. Δεν μπορούν να αρνηθούν τα γεγονότα, γι’ αυτό τα χαρακτηρίζουν «ξαναζεσταμένο κιτρινισμό».

Είναι πραγματικά απίστευτο πόσο καλά ξέρουν και μπορούν να διαχειρίζονται το θέμα της επικοινωνίας.

Ομαδικότητα. Εδώ πραγματικά τους παραδέχομαι. Ολοι οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζονται στα ΜΜΕ, λένε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Ολοι ανεξαιρέτως λένε το ίδιο ποίημα. Αυτό σημαίνει πειθαρχία. Η ομαδικότητα είναι απαραίτητη σε οποιαδήποτε ομάδα για να νικήσει. Φανταστείτε μια ορχήστρα όπου όλοι έχουν την ίδια παρτιτούρα και ακολουθούν με ευλάβεια τον μαέστρο. Αυτή είναι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκρίνετέ τους με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ο καθένας έπαιζε το δικό του «κομμάτι» ανεξάρτητα από την κομματική γραμμή. Θυμηθείτε την ιστορία με το φρέσκο γάλα. Ορισμένοι βουλευτές της Ν.Δ. διακήρυτταν ότι «δεν μπορούν να ψηφίσουν αυτά τα μέτρα». Με λίγα λόγια, ο κάθε βουλευτής φρόντιζε για την επανεκλογή του, ανεξάρτητα από την τύχη του κόμματός του. Ετσι όμως δεν μπορεί ένας πρωθυπουργός να κυβερνήσει. Για να ξαναγυρίσουμε στο παράδειγμα της ορχήστρας. Είναι σαν να έχουμε μια ορχήστρα με ένα καλό μαέστρο, αλλά ο κάθε μουσικός παίζει από τη δική του παρτιτούρα. Μόνο κακοφωνία μπορεί να βγει από την κατάσταση αυτή. Αυτό ακριβώς συνέβη σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις που είχαμε, όχι όμως στον ΣΥΡΙΖΑ. Και κάτι ακόμα. Αν κάποιο στέλεχος ξεφύγει από την γραμμή και πει μια κουβέντα παραπάνω, τότε κάνει «διορθωτική» δήλωση και τα ρίχνει στα ΜΜΕ, τα οποία αποτελούν τον εύκολο στόχο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το αλάθητο. Από τον Ιανουάριο του 2015, που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην εξουσία, κανένας βουλευτής ή στέλεχός του δεν έχει δημόσια παραδεχθεί κάποιο λάθος του. Ακόμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, για να δικαιολογήσει τα πρόσφατα μέτρα, μας είπε για δικαιολογία το αμίμητο: «Δεν είπαμε ψέματα, είχαμε αυταπάτες». Λες και οι αυταπάτες μπορούν να δικαιολογήσουν την σημερινή κατάσταση. Και σαν καλόπιστος που είμαι, δέχομαι ότι είχαν αυταπάτες όταν η διαχείριση των διαπραγματεύσεων γινόταν από τον Νάρκισσο υπουργό του, αλλά μετά τη συμφωνία του Ιουλίου 2015, τι είδους αυταπάτες τρέφαμε; Φυσικά δεν μας το εξήγησε ο Πρωθυπουργός, αλλά θεώρησε ότι έτσι δικαιολογεί πλήρως την κατάσταση. Και δεν είναι μόνο αυτός. Κανένας δεν παραδέχεται τα λάθη του. Πάρτε τον υπουργό Παιδείας κ. Φίλη. Δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα σωστό και κλείνει ουσιαστικά τα ολοήμερα σχολεία, αλλά προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν είναι έτσι και ότι τα ενισχύει. Οσα λάθη κάνουν τα υποβαθμίζουν ώστε με την πάροδο του χρόνου να ξεχαστούν, όπως έχουν ξεχαστεί όλα τα θέματα που αφορούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ενώ μεν εμπλέκονται σε κάποιου είδους παρατυπίες, εντούτοις χαίρουν της εκτίμησης του Πρωθυπουργού (π.χ. Πολάκης) και παραμένουν στις θέσεις τους.

Τα δικά μας παιδιά. Στο θέμα αυτό δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα. Διορίζουν όπου μπορούν συγγενείς και φίλους χωρίς να ενδιαφέρονται για τα προσόντα τους. Ο διορισμός στο Γραφείο του Πρωθυπουργού του σερβιτόρου, ο οποίος δήλωσε ότι «η καριέρα είναι χολέρα», συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο την κατάκτηση της εξουσίας, όπως την αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδόν κάθε μέρα διαβάζουμε για κάποιο διορισμό συγγενών και φίλων. Παρ’ όλες τις διαμαρτυρίες, δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Απλά το αφήνουν να ξεθυμάνει με τον χρόνο.

Kramer vs Kramer. Αν κάνει κάτι η Κυβέρνηση που μπορεί να στενοχωρήσει ορισμένους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ, βγαίνει το κόμμα και καυτηριάζει τις ενέργειες της Κυβέρνησης. Εδώ πλέον έχουμε μια καινοφανή σχιζοφρενική συμπεριφορά. Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ κριτικάρει και βρίσκεται αντιμέτωπο με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε πολλά θέματα. Στις διαδηλώσεις της 8ης Μαΐου 2016, το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «κρούσματα αστυνομικής βίας και ασυλία των υπευθύνων, που πρέπει να σταματήσουν». Πρόσθεσε επίσης ότι η λογοδοσία και η τιμωρία των ενόχων αποτελούν άμεση προτεραιότητα, όπως και ο εκδημοκρατισμός της αστυνομίας και ο σεβασμός των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Το κόμμα τα έψαλε στην κυβέρνηση για την χρήση χημικών και βίας εναντίον των διαδηλωτών και έτσι πιστεύουν ότι την βγάζουν καθαρή. Αλλά δεν είναι μόνο το κόμμα που φωνάζει. Περίπου δεκαπέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρόεδρος της Βουλής ζητούν εξηγήσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την συμπεριφορά της αστυνομίας. Και φυσικά ο κ. Τόσκας ανταποκρίθηκε άμεσα και αποκάλυψε ότι έχει ξεκινήσει προανάκριση ώστε να εντοπιστούν οι αστυνομικοί που ενήργησαν, όπως είπε, κατά παράβαση των εντολών του για μη χρήση βίας και χημικών και ότι σύντομα θα υπάρξει καταλογισμός ευθυνών. Ετσι προσπαθούν να τα έχουν καλά με όλους. Υπό άλλες συνθήκες θα πίστευα ότι μας δουλεύουν. Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί που ακόμα τους πιστεύουν.

Διαπλοκή. Αυτό είναι το ρεφρέν. Οπως λένε, αν θέλεις να πετύχει μια διαφήμιση, βάλε μέσα ένα σκύλο και ένα παιδί, έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι και να λέει, πάντα καταλήγει να τα ρίχνει στην διαπλοκή και στα «βοθροκάναλα» ή γενικότερα στα χρεοκοπημένα και διεφθαρμένα ΜΜΕ. Ακόμα και στη Βουλή, με κάθε ευκαιρία πετάνε και τα γνωστά ονόματα που οι ίδιοι έχουν συνδέσει με την διαπλοκή. Η Siemens είναι μακράν το δημοφιλέστερο όνομα που συνεχώς αναφέρουν. Και σε άλλες χώρες η Siemens χρησιμοποίησε αθέμιτες πρακτικές για να προωθήσει τις πωλήσεις της, αλλά μετά τη διερεύνηση και τον καταλογισμό προστίμων ξαναγύρισαν στην κανονικότητα. Business as usual. Εδώ όμως το συντηρούμε γιατί αναζωπυρώνει την λαϊκή οργή.

Μπορεί όλους αυτούς τους μήνες να μας έπεισαν ότι δεν έχουν ιδέα από την διακυβέρνηση μιας χώρας ή έστω ενός περιπτέρου, αλλά μας έπεισαν ότι μπορούν να διαχειρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επικοινωνία τους με τους ψηφοφόρους. Μπροστά τους τα λοιπά κόμματα εξουσίας είναι «απλές οδοντόκρεμες». Chapeau!

* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή