Στο Eurogroup η απόφαση για εκταμίευση δόσης και ελάφρυνση χρέους

Στο Eurogroup η απόφαση για εκταμίευση δόσης και ελάφρυνση χρέους

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μια σειρά από εκκρεμότητες στο ελληνικό πρόγραμμα διαπίστωσε το χθεσινό Εuroworking Group, οι οποίες πρέπει να αρθούν για να καταβληθεί η δόση. Και ενώ το ποσό της δόσης, ύψους 10 δισ., συζητούνταν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, αυτό θα φτάσει στα ελληνικά ταμεία μόνο αν η κυβέρνηση εφαρμόσει πλήρως τα συμφωνηθέντα και μόνο αν δώσει το τελικό «πράσινο φως» το Eurogroup.

Στο χθεσινό Euroworking Group που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα δεν κατέστη εφικτό να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ του ΔΝΤ και των Eυρωπαίων εταίρων όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με αποτέλεσμα η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα να είναι αμφίβολη. Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνιζε στην «Κ» ότι περιμένει να δει τις κινήσεις του Ταμείου στο σημερινό Eurogroup, γιατί, κρίνοντας από τη χθεσινή του αδιάλλακτη στάση, όλη η συμφωνία κρέμεται από μια κλωστή. Οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν σκοπό χθες το βράδυ να συντάξουν ένα προσχέδιο δήλωσης που θα παρουσιαστεί σήμερα στο Eurogroup και το οποίο θα περιλαμβάνει την εισήγησή τους για τη συμμόρφωση της ελληνικής πλευράς με τα προαπαιτούμενα, αλλά και μια πρόταση για το χρέος που θα ικανοποιεί και το ΔΝΤ, έτσι ώστε να συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα. To προσχέδιο δήλωσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πολλές «παρενθέσεις» και ερωτήματα, στα οποία θα κληθούν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών να απαντήσουν.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η δόση θα αποφασιστεί όταν τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες, ενώ είναι πιθανό να δοθεί σε υποδόσεις και όχι ολόκληρη. Και αυτό, γιατί χθες διαπιστώθηκαν προβλήματα σε μια σειρά από θέματα και στην εφαρμογή τους από την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι εκπρόσωποι του Euroworking Group συζήτησαν πολύ αναλυτικά τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν από την ελληνική Βουλή συμπεραίνοντας ότι προκύπτουν προβλήματα. Για παράδειγμα, στις διατάξεις για τα «κόκκινα» δάνεια, εξαιρέθηκαν από την πώληση και εκείνα που έχουν εγγύηση του Δημοσίου, χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των θεσμών.

Μια άλλη εκκρεμότητα αφορά την υπογραφή της σύμβασης για το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, την οποία αναδιαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση με την ανάδοχο κοινοπραξία. Σύμφωνα με το προσχέδιο του μνημονίου, η σύμβαση θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή έως το τέλος Ιουνίου.

Επίσης, πρόβλημα διαπιστώθηκε και στη νομοθετική ρύθμιση του υπουργού Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη όσον αφορά τα διόδια της Εγνατίας Οδού, ενώ εκκρεμεί και η έγκριση από τη γενική συνέλευση της εταιρείας του διακανονισμού με την Τράπεζα Πειραιώς για το ομολογιακό δάνειο.

Ως προς το θέμα του χρέους η συζήτηση ξεκίνησε αργά χθες το βράδυ και η απόσταση που χώριζε το ΔΝΤ με την Ευρωζώνη παρέμενε μεγάλη.

Ενδεικτικές των χθεσινών δυσκολιών, ως προς το θέμα του χρέους αλλά και της δύσκολης συζήτησης που αναμένεται στο σημερινό Eurogroup, ήταν οι δηλώσεις της εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, που τόνιζε χθες ότι παρά τις πολύ εντατικές εργασίες των τελευταίων δύο εβδομάδων «η στάση της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει». Από τη μια το Βερολίνο θεωρεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ απαραίτητη αλλά από την άλλη η γερμανική θέση σε ό,τι αφορά πιθανή ελάφρυνση χρέους παραμένει γνωστή, δηλαδή ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους η χώρα αυτή τη στιγμή.

Από τη δική της πλευρά, η Επιτροπή παραμένει ο πιο αισιόδοξος παράγοντας, με τον αρμόδιο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί να τονίζει ότι «ελπίζω και επιθυμώ μια συμφωνία κατά τη διάρκεια του αυριανού (σ.σ.: σημερινού) Eurogroup». Αλλωστε, σύμφωνα με προσχέδιο της έκθεσης προόδου (compliance report) που έχει συντάξει η Κομισιόν, προτείνει εκταμίευση ύψους 11 δισ. ευρώ. Από αυτά, σύμφωνα με την Επιτροπή, 7,2 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων για το χρέος και 3,8 δισ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, χρήματα τα οποία μπορεί να εκταμιευτούν και σε υποδόσεις. Το ποσό αυτό καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή