ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ετοιμες για επανεκκίνηση οι τράπεζες

etoimes-gia-epanekkinisi-oi-trapezes-2135086

«Ανεβάζουν στροφές» οι τράπεζες και προετοιμάζονται για μπαράζ δράσεων – ενεργειών με στόχο να εκμεταλλευτούν αλλά και με τη σειρά τους να ενισχύσουν το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται για την οικονομία μετά τη διαφαινόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Κομβικής σημασίας θα είναι η επαναφορά της εξαίρεσης (waiver) με την οποία η ΕΚΤ θα δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για τη χορήγηση ρευστότητας στις εγχώριες τράπεζες, κάτι που αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα στις 2 Ιουνίου, καθώς και η αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου ύψους 3-4 δισ. ευρώ προς τον ιδιωτικό τομέα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα καταλήξει στο τραπεζικό σύστημα βελτιώνοντας δραστικά τη ρευστότητα.

Οι τράπεζες θεωρούν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσει το έναυσμα για την επιχείρηση «επιστροφή στην κανονικότητα» της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος. Με το που κλείδωσε η συμφωνία, οι τράπεζες αμέσως ανακοίνωσαν τις πρώτες κινήσεις στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (συνεργασία Alpha – Eurobank – KKR για τη δημιουργία κοινής πλατφόρμας καθώς και την πώληση «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων της Eurobank στη Ρουμανία) και θα ακολουθήσουν πολλά άλλα σε διάφορα μέτωπα το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η βελτίωση των συνθηκών, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια, θα τους επιτρέψουν να κινηθούν πιο δυναμικά στο μέτωπο της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και των τραπεζικών εργασιών.

Οι τράπεζες θα προχωρήσουν πιο γρήγορα σε εκταμιεύσεις δανείων και εγκρίσεις νέων, με τις ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις που πλέον ισχύουν, καθώς και σε αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων με στόχο να επανέλθουν σε βιώσιμη τροχιά. Καθοριστική θεωρείται η βελτίωση της ρευστότητας. Η επαναφορά του waiver θα οδηγήσει άμεσα στη μείωση του ELA κατά 10 δισ. ευρώ, τα οποία θα αντικατασταθούν από την κανονική –και πολύ πιο φτηνή– ρευστότητα της ΕΚΤ. Εξαιρετικά σημαντική, υπογραμμίζουν στελέχη τραπεζών, είναι η αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα καθώς, όπως εκτιμούν, το μεγαλύτερο μέρος των 3-4 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για τον σκοπό αυτό θα καταλήξει στο τραπεζικό σύστημα, μέρος των οποίων θα αποτελέσει τη βάση για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων και δανείων προς νοικοκυριά.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσει σημείο καμπής για τη χώρα και υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει την αρχή του τέλους της κρίσης. Μεταξύ άλλων θα συμβάλει στην άρση της αβεβαιότητας, θα βελτιώσει δραστικά το κλίμα εμπιστοσύνης, θα καταστήσει και πάλι τα ελληνικά ομόλογα αποδεκτά από την ΕΚΤ για να χορηγεί ρευστότητα στις εγχώριες τράπεζες, θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμμετοχή των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την απόσυρση των κεφαλαιακών περιορισμών.

Οι τράπεζες σημειώνουν ότι η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας είναι το μεγάλο στοίχημα, καθώς μόνον έτσι θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά έργα, επιχειρήσεις και νοικοκυριά ώστε η οικονομία να επιστρέψει σε θετική τροχιά. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούν κομβική την επιστροφή καταθέσεων, κάτι που θεωρούν εφικτό μέχρι το τέλος του χρόνου. Θεωρούν ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να χαλαρώσουν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί, το θετικό κλίμα να βελτιωθεί με επενδύσεις – ιδιωτικοποιήσεις, ενώ κρίσιμη θα είναι η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος το φθινόπωρο. Αν αυτή ολοκληρωθεί με επιτυχία γρήγορα, τότε θα έχει πραγματοποιηθεί ένα πολύ μεγάλο βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την ακόμα μεγαλύτερη χαλάρωση των capital controls, στοιχεία απαραίτητα για την ανάκαμψη της οικονομίας.