Προϋποθέσεις εξόδου στις αγορές «βλέπει» η κυβέρνηση

Προϋποθέσεις εξόδου στις αγορές «βλέπει» η κυβέρνηση

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup «θα αποτελέσει την αρχή εξόδου της χώρας από τον φαύλο κύκλο της οικονομικής ύφεσης», όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτος, μετά το πέρας της κρίσιμης συνεδρίασης τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Ο υπουργός υποστήριξε πως για το χρέος κάποια μέτρα θα εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα και συγκεκριμένα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης και ώς τη λήξη του προγράμματος. Επίσης, ανέφερε πως υπάρχει συμφωνία και για μέτρα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, τα οποία θα συγκεκριμενοποιηθούν το 2018, αλλά ήδη γνωρίζουμε τη μορφή τους, καθώς και συμφωνία για λήψη μέτρων σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

«Είναι σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, έπειτα από πολύ καιρό» υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε πως «η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού προέβλεπε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ακολουθήσουν οι συζητήσεις για το χρέος και τώρα υπάρχει ένα συνολικό πακέτο». Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε ότι πλέον «υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για να μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι αυτή είναι η αρχή αντιστροφής του φαύλου κύκλου στον οποίο είχε περιέλθει η Ελλάδα, με ύφεση και μέτρα και ότι η χώρα με την επιστροφή των επενδυτών θα μπει σε έναν ενάρετο κύκλο».

Μάλιστα, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές, μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία.

Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι το Eurogroup υιοθέτησε τον «μηχανισμό έκτακτης ανάγκης», όπως ακριβώς τον είχε εισηγηθεί η ελληνική πλευρά, αποτρέποντας έτσι την επιβολή των «υπό αίρεση μέτρων» (contingent measures), ύψους 2% του ΑΕΠ, ή 3,6 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της εκταμίευσης της δόσης, από την κυβέρνηση σημείωναν πως από τα 10,3 δισ. ευρώ θα δοθεί μια πρώτη καταβολή τον Ιούνιο (7,5 δισ. ευρώ) για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους και για να γίνει εκκαθάριση ενός αρχικού μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η επόμενη εκταμίευση θα γίνει «μετά το καλοκαίρι» και θα χρησιμοποιηθεί «για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και για την κάλυψη των περαιτέρω αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους». Ετσι, στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι στην αγορά θα διοχετευτούν συνολικά 3,5 δισ. ευρώ μέχρι τέλος Οκτωβρίου και συγκεκριμένα περί τα 700 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν ανέφερε χθες πως με την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν και την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, η εκταμίευση της πρώτης δόσης θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο (7,5 δισ. ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή