Προς νέα ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές

Προς νέα ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να εισπραχθεί έστω ένα μέρος από τα περίπου 30 δισ. ευρώ ασφαλιστικών οφειλών που «βουλιάζουν» τα ταμεία αναμένεται να αναλάβει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εργασίας. Η νέα ρύθμιση, όπως εξηγεί στην «Κ» ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, θα λάβει υπόψη της την πραγματική κατάσταση και τις δυνατότητες των οφειλετών και δεν θα βασίζεται στη λογική των προηγούμενων ρυθμίσεων. Στόχος του υπουργείου είναι η μόχλευση των δυνατοτήτων είσπραξης των ασφαλιστικών οφειλών, οι οποίες για το ΙΚΑ εκτιμώνται σε περίπου 17 δισ. ευρώ και για τον ΟΑΕΕ σε περίπου 12 δισ. ευρώ.

Ο κ. Πετρόπουλος εκτιμά ότι η «νέου τύπου» ρύθμιση θα πρέπει να εξυπηρετεί την είσπραξη των ποσών που σήμερα δεν εισπράττονται, με αποτέλεσμα 29 δισ. ευρώ να έχουν μετατραπεί σε βραδυφλεγή βόμβα στο εσωτερικό του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα θα αναπτυχθούν πρωτοβουλίες προκειμένου να επανενταχθούν στο σύστημα όσοι δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στην τελευταία ρύθμιση των 100 δόσεων, η οποία μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ έθετε γενικές προϋποθέσεις για ένταξη, με συνέπεια να ευνοούνται οφειλέτες που δεν χρειάζονταν διευκόλυνση, ενώ αντίθετα πλήττονταν αδύναμοι που πραγματικά δεν μπορούσαν να πληρώσουν.

Καθώς, μάλιστα, με την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση θεσπίστηκε το κοινό μητρώο υπόχρεων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και φόρου εισοδήματος, δεν αποκλείεται η νέα ρύθμιση να στηρίζεται στη λογική της ενιαίας αντιμετώπισης οφειλών προς τα ταμεία και τις εφορίες, με μία ενιαία δόση, η οποία θα εισπράττεται και στη συνέχεια θα κατανέμεται στους δικαιούχους αναλογικά.

Ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος προβλέπει τη σύσταση επιτροπής για την εφαρμογή της διαδικασίας του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, στην περίπτωση πτωχών οφειλετών, καθώς και οφειλετών που έχουν υπαχθεί στις προπτωχευτικές διαδικασίες συνδιαλλαγής και εξυγίανσης. Επιπλέον, καθορίζονται οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων κάποιες οφειλές μπορεί να χαρακτηρισθούν ανεπίδεκτες είσπραξης και κάποιες, όπως για παράδειγμα οι οφειλές της Πειραϊκής Πατραϊκής, να διαγραφούν.

Σύμφωνα, δε, με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, οι οφειλές (άνω των 5.000 ευρώ) που έχουν συσσωρευθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) κατά το α΄ τρίμηνο του 2016 από 279.767 οφειλέτες ανήλθαν σε 15,78 δισ. ευρώ. Μάλιστα, διαπιστώνεται ότι το 38% των οφειλετών ή 107.078 άτομα έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας και το 62% των οφειλετών ή 174.169 άτομα έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ έκαστος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή