Τρεις λόγοι κράτησαν την Ελλάδα σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο

Τρεις λόγοι κράτησαν την Ελλάδα σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης, των εξαγωγών και της παραγωγικότητας της εργασίας αποτελούν, κατά την Eurobank, τους βασικότερους λόγους για τους οποίους η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,16% στο πρώτο τρίμηνο του έτους έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανάλυση της τράπεζας για την ελληνική οικονομία, εκτιμάται ότι η ιδιωτική κατανάλωση, οι εξαγωγές και οι ιδιωτικές επενδύσεις παγίων θα έχουν αρνητική συνεισφορά στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, ενώ οι εισαγωγές θα έχουν θετική συμβολή (μέσω της μείωσής τους). Οι αναλυτές της Eurobank στηρίζουν αυτή την εκτίμηση στην επιδείνωση του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτή, στην αρνητική μέση ετήσια μεταβολή του δείκτη όγκου στο λιανικό εμπόριο (Ιανουάριος 2016 – Φεβρουάριος 2016: -4,20%), στην ετήσια πτώση του δείκτη κύκλου εργασιών στον τομέα εμπορίας αυτοκινήτων και στα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για το 1ο τρίμηνο 2016. Σύμφωνα με τα τελευταία, οι εξαγωγές αγαθών και οι εισπράξεις από την παροχή υπηρεσιών παρουσίασαν υψηλή ετήσια συρρίκνωση (σε ονομαστικούς όρους). Κατά την Eurobank, οι μοναδικές κατηγορίες που κατέγραψαν σχετική ανθεκτικότητα ήταν εκείνες των αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία (οριακή αύξηση) και των ταξιδιωτικών υπηρεσιών (οριακή μείωση). Ωστόσο, λόγω της υψηλότερης πτώσης των εισαγωγών, το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε ετήσια αύξηση το 1ο τρίμηνο 2016. Συνεπώς, η συμβολή των καθαρών εξαγωγών στον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης εκτιμάται ότι θα είναι θετική.

Στο σκέλος των ιδιωτικών επενδύσεων, η τράπεζα θεωρεί ότι θα καταγραφεί συρρίκνωση της ζήτησης για πάγια κεφαλαιουχικά αγαθά, ενώ η μεταβολή των αποθεμάτων ενδέχεται να είναι θετική λόγω της πολύ μεγάλης πτώσης στα προηγούμενα δύο τρίμηνα και της προοπτικής για θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης το 2ο εξάμηνο 2016. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως σύμφωνα με την Κομισιόν, η αύξηση των επενδύσεων σε πάγια το 4ο τρίμηνο του 2015 προήλθε κυρίως από τον δημόσιο και όχι από τον ιδιωτικό τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή