Συνεχής αποκλιμάκωση για τα ελληνικά ομόλογα

Συνεχής αποκλιμάκωση για τα ελληνικά ομόλογα

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται και σήμερα η αποκλιμάκωση στα ελληνικά ομόλογα καθώς οι αποδόσεις στα 2ετή και 3ετή ομόλογα υποχώρησαν κάτω από το 7% ενώ σε νέο χαμηλό έτους βρίσκεται το spread του 10ετούς ομολόγου.

Οπως εξηγούν στην «Κ» διαχειριστές χαρτοφυλακίων η χθεσινή απόφαση του Eurogroup προσφέρει μία αίσθηση ασφάλειας στους επενδυτές ότι χαμηλώνει ακόμη περισσότερο ο δείκτης του επενδυτικού ρίσκου της χώρας και εισερχόμαστε σε μία πιο ήρεμη πολιτικά περίοδο, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζουν ότι η φοροκαταιγίδα του νόμου που ψηφίστηκε θα συνθλίψει ακόμη περισσότερο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα αφαιμάξει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Πάντως η σημερινή εξέλιξη δείχνει ότι αρχίζει να επέρχεται μία ομαλοποίηση στην καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων και οι πιο κοντινές αποδόσεις(2ετή και 3ετή ομόλογα) έχουν χαμηλότερη απόδοση από τις πιο μακρινές αποδόσεις(10ετή ομόλογα) ενώ μέχρι πρόσφατα συνέβαινε το αντίθετο εξαιτίας του φόβου των επενδυτών για το Grexit και το υψηλό country risk της χώρας.

Το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς εγχώριου  ομολόγου σε σύγκριση με το αντίστοιχο 10ετές γερμανικό ομόλογο) υποχωρεί σήμερα σε νέο χαμηλό 2016 και διαπραγματεύεται στις 682 μονάδες με τις 643 μονάδες να είναι το χαμηλό 2015 που είχε καταγραφεί στη συνεδρίαση της 17ης Νοεμβρίου 2015.

Το 2ετές κρατικό ομόλογο παρουσιάζει σήμερα τιμή στα 96,30 λεπτά του ευρώ από 95,40 λεπτά τη χθεσινή μέρα ενώ η απόδοση υποχώρησε κάτω από το 7% και διαμορφώνεται στο 6,75% από 7,60% στη συνεδρίαση της Τρίτης. Το 3ετές ομόλογο έχει σημερινή τιμή στα 94,40 λεπτά έναντι 94,30 λεπτά της χθεσινής μέρας με την απόδοση σήμερα να διολισθαίνει στο 6,90% από 7% χθες το απόγευμα. Το 10ετές ομόλογο έχει τιμή στα 96,30 λεπτά από 95,40 λεπτά την χθεσινή μέρα με την απόδοση να υποχωρεί στο 7% από 7,15% στη χθεσινή συνεδρίαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή