ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πώληση του 17% της ΔΕΗ και 5% του ΟΤΕ στη λίστα ιδιωτικοποιήσεων

i-polisi-toy-17-tis-dei-kai-5-toy-ote-sti-lista-idiotikopoiiseon-2135421

Την πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ και του 5% των μετοχών του ΟΤΕ περιλαμβάνει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ που ενέκρινε προχθές το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Το πρόγραμμα δημοσιοποιήθηκε χθες στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) και προβλέπει 19 αποκρατικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένης εκείνης των ΕΛΤΑ, η οποία δεν θα υλοποιηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ αλλά από το νέο υπερταμείο. Eιδικότερα, το πρόγραμμα προβλέπει:

Περιφερειακά αεροδρόμια: Κλείσιμο της συμφωνίας παραχώρησης τον Νοέμβριο του 2016 και ολοκλήρωση της συναλλαγής.

ΔΑΑ: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για τη χρονική επέκταση κατά 20 χρόνια της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσει σε μεταγενέστερο στάδιο την πώληση του 30% των μετοχών που κατέχει στην εταιρεία.

ΔΕΗ: Πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, ακόμη και μέσα στο 2016. Το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να έχει προσλάβει τους συμβούλους μέχρι το γ΄ τρίμηνο του έτους. Η στρατηγική αξιοποίησης ωστόσο του 17% θα αποφασιστεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ.

ΟΤΕ: Αμεση μεταφορά του 5% των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ και πώλησή τους. Πρόσληψη των συμβούλων μέσα στον Μάιο του 2016.

ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ: Πώληση του 11% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και του 23% των μετοχών της ΕΥΑΘ. Το ΤΑΙΠΕΔ και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να προσλάβει τους συμβούλους μέχρι το γ΄ τρίμηνο του έτους. Επίσης να καταρτίσει νέο επιχειρηματικό σχέδιο (business plan) και να φέρει αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΕΥΑΘ.

ΕΛΠΕ/ΔΕΠΑ: Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 35% των ΕΛΠΕ και θα πρέπει μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο να προσλάβει συμβούλους που θα προτείνουν τους τρόπους αξιοποίησης του περιουσιακού στοιχείου. Το ίδιο πρέπει να γίνει και για το 65% της ΔΕΠΑ.

Ελληνικό: To πρόγραμμα προέβλεπε την επίτευξη νέας συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Lamda Development μέσα στον Απρίλιο. Αυτό δεν έγινε εφικτό και πλέον ο στόχος έχει μετατεθεί για τον Ιούνιο. Μάλιστα πιστωτές συνδέουν την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Lamda Development.

Eγνατία Οδός: Προκήρυξη του διαγωνισμού παραχώρησης της Οδού μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016. Προς την κατεύθυνση αυτή, το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να ολοκληρώσει την πρόσληψη των συμβούλων του σχετικού διαγωνισμού μέσα στον Μάιο.