Προβόπουλος: «Αντιμετωπίσαμε την κρίση με αμηχανία και άγνοια κινδύνου»

Προβόπουλος: «Αντιμετωπίσαμε την κρίση με αμηχανία και άγνοια κινδύνου»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να έχει ξεπεραστεί το πολύ σε τρία χρόνια, με απώλεια του ΑΕΠ κοντά στο 10% με 15% (αντί του σχεδόν 30%) και επιστροφή της οικονομίας γρήγορα σε ανάπτυξη εάν είχαν γίνει οι διαρθρωτικές αλλαγές, υπογράμμισε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιος Προβόπουλος.

Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου «Ανατέμνοντας την κρίση», του κ. Δημήτρη Ιωάννου, ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε ότι αντί να πετύχουμε, μέσω των μεταρρυθμίσεων, την έξοδο από την κρίση, η χώρα εισέρχεται στον όγδοο χρόνο ύφεσης χωρίς ακόμα «να φαίνεται φως στο τούνελ». Οπως σημείωσε το πολιτικό προσωπικό αντιμετώπιζε την κατάσταση στη χώρα με αμηχανία και άγνοια κινδύνου. Τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί πως δεν ήξερε, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος από το 2009, και μάλιστα προεκλογικά, είχε προειδοποιήσει για τον εκτροχιασμό του ελλείμματος. Υπογράμμισε ότι για τον δημοσινομικό εκτροχιασμό είχε ενημερώσει προσωπικά τον τότε νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. «Στο πρώτο ραντεβού που έγινε με τον κ. Παπανδρέου, με την παρουσία της κ. Κατσέλη και του κ. Παπακωνσταντίνου, του είπα ότι το έλλειμμα μέσα στο εννεάμηνο είχε φτάσει το 10% και με τη δυναμική που δημιουργείται, αναμένεται να ξεπεράσει σύντομα το 12%.

Ουδείς μπορεί να πει ότι δεν ήξερε. Παράλληλα, την περίοδο εκείνη βοούσαν τα άρθρα ξένων εφημερίδων για το τι γίνεται στην Ελλάδα». «Επειτα από αυτήν τη συνάντηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου πήγε στο Eurogroup και είπε ότι ήταν εξουσιοδοτημένος να δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Οι οποίες ήταν ένα χαλαρό δημοσιονομικό πρόγραμμα, που ήταν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που έπρεπε να κάνουμε. Και έτσι χάθηκαν 4-5 πολύτιμοι μήνες», τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Αναφέρθηκε στα λάθη που ακολούθησαν στην αντιμετώπιση της κρίσης, τη ζημιά που προκάλεσαν οι οριζόντιες περικοπές και η μη υλοποίηση των μεταρυθμίσεων. Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του κράτους, προσθέτοντας ότι ποτέ δεν εξετάστηκε στη Βουλή τι προκάλεσε την κρίση, ώστε να επιτευχθεί μια στοιχειώδης συναίνεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή