«Η Ελλάδα έχει μπροστά της πολλή δουλειά, αλλά και πολλά Eurogroup ακόμα»

«Η Ελλάδα έχει μπροστά της πολλή δουλειά, αλλά και πολλά Eurogroup ακόμα»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Δύο εικοσιτετράωρα μετά τη δύσκολη διαπραγμάτευση του Eurogroup και την τελική συμφωνία σε μέτρα 5,4 δισ. ευρώ, έναν αυτόματο μηχανισμό περικοπών και κάποια ελάφρυνση χρέους που η έκτασή της μένει να φανεί το επόμενο διάστημα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε βγει το 2014 από τον μηχανισμό στήριξης και κατά συνέπεια όλα αυτά να μην χρειάζονταν. Ωστόσο, όπως προσέθεσε, κάτι τέτοιο κατέστη ανέφικτο λόγω των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για παραμονή στην Ευρωζώνη χωρίς μεταρρυθμίσεις.

Παρά τις αρνητικές και γνωστές για τον ρεαλισμό τους δηλώσεις του Γερμανού υπουργού, έτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, γνωστός πλέον για την αισιοδοξία που συνήθως εκφράζει όσον αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί δήλωσε ότι πρόκειται περί απόφασης win – win για την Ελλάδα. Η συμφωνία θα δώσει οξυγόνο στην οικονομία και, εάν η κυβέρνηση την εφαρμόσει, τότε η «ανάπτυξη του 2017 θα είναι της τάξεως του 2,7%», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βέβαια, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων τόνισε ότι έρχονται και άλλα Eurogroup και ξενύχτια για την Ελλάδα, «γιατί υπάρχει ακόμα δουλειά», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, χωρίς να μπαίνει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Από την πλευρά του, ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε βέβαιος ότι τελικά το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Το ΔΝΤ έχει δεσμευθεί όχι απλώς να λάβει μια απόφαση το 2016, αλλά και να χρηματοδοτήσει το ελληνικό πρόγραμμα», τόνισε. Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το 2018 να χρειαστούν επιπλέον μέτρα εάν είναι απαραίτητο, καθώς αυτή την εβδομάδα επικυρώθηκαν τα μέτρα για το 2016, ενώ τα μέτρα για το 2018 θα ληφθούν στον κατάλληλο χρόνο, παρότι εξέφρασε την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Και οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μίλησαν με θετικά λόγια για τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο, ο οποίος συνέβαλε εποικοδομητικά σε όλη τη διαδικασία.

Από την Ιαπωνία, όπου βρίσκονται οι ηγέτες των επτά πιο ισχυρών κρατών του πλανήτη (G7), και ενώ το θέμα της Ελλάδας δεν βρισκόταν στην ατζέντα, ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως η ελληνική κρίση χρέους έχει αποκλιμακωθεί, αλλά τόνισε πως εξακολουθεί να υπάρχει πολλή δουλειά στην οικονομία που πρέπει να γίνει. Tην ικανοποίησή τους για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup σχετικά με την Ελλάδα εξέφρασαν από την Ιαπωνία και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Είμαστε ευτυχείς που το Eurogroup μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία τόσο μεταξύ των 19 μελών όσο και με το ΔΝΤ», είπε ο κ. Γιούνκερ και υπενθύμισε ότι πέρυσι τέτοια εποχή αυτό ήταν το πιο δραματικό σημείο στην ημερησία διάταξη. «Λύθηκε επειδή τα μέτρα που σχετίζονται με το χρέος άρχισαν να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή