ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με απώλειες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α

me-apoleies-ekleise-o-genikos-deiktis-toy-ch-a-2135726

Mε απώλειες 1,33% ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 636,83 μονάδες ενώ η αξία των συναλλαγών δεν ξεπέρασε τα 63 εκατ. ευρώ. Η τελευταία εβδομάδα του Μάιου ολοκληρώθηκε με  πτώση 0,42% του γενικού δείκτη. Σε υψηλό έτους στις 649,10 μονάδες αναρριχήθηκε αυτή την εβδομάδα το Χρηματιστήριο.

Πρόκειται για επίπεδα που συνάντησε τελευταία φορά το Χρηματιστήριο στις 30 Νοεμβρίου 2015. Ετσι ολοκληρώθηκε ένας κύκλος ανόδου για την αγορά που ξεκίνησε από το χαμηλό έτους (440,88 μονάδες) της 11ης Φεβρουαρίου και κορυφώθηκε στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας.

Μέσα στους τρείς μήνες που προηγήθηκαν, συνολικά προστέθηκαν  15 δις. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου που προσεγγίζει πλέον τα 50 δις. ευρώ. Πρωταγωνιστές αυτής της τρίμηνης ανόδου ήταν οι τραπεζικές μετοχές που κατάφεραν να καλύψουν τις απώλειες του πρώτου εφιαλτικού διμήνου του 2016 και μάλιστα να επιστρέψουν οι τιμές τους στα επίπεδα του Νοεμβρίου 2015 όταν είχε ολοκληρωθεί η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση τους. Βασική αιτία αυτής της χρηματιστηριακής ανόδου ήταν η συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Μαϊου 2016.

Η αγορά ως προεξοφλητικός μηχανισμός κινήθηκε με την προσδοκία ότι  με τις αποφάσεις του Eurogroup, η Ελλάδα θα εισέλθει σε μία πιό ομαλή πολιτική περίοδο χωρίς πολιτικά ατυχήματα(πρόωρες εκλογές, δημοψηφίσματα) και κυρίως θα χαμηλώσει  το επενδυτικό ρίσκο στη χώρα.