Πιο δύσκολα «κοκκινίζουν» τα δάνεια που δόθηκαν την περίοδο της κρίσης

Πιο δύσκολα «κοκκινίζουν» τα δάνεια που δόθηκαν την περίοδο της κρίσης

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ μεγάλη υποχώρηση παρουσιάζουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των νέων δανείων που δόθηκαν στη στεγαστική και στην καταναλωτική πίστη κατά την κρίση, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η «Κ». Από τα δύο δισ. ευρώ νέα καταναλωτικά δάνεια που χορηγήθηκαν την πενταετία 2010-2015, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κυμαίνονται μόλις στο 6%, όταν για το σύνολο των καταναλωτικών ξεπερνούν το 50%. Στη στεγαστική πίστη από το 1,5 δισ. ευρώ νέα δάνεια που δόθηκαν, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κυμαίνεται στο 3%, όταν στο σύνολο κυμαίνεται στο 35%.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, οφείλεται στην πολύ αυστηρότερη εφαρμογή των κριτηρίων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των υποψήφιων δανειοληπτών, που υπήρχαν πριν από την κρίση, καθώς και στην εισαγωγή νέων, με τα οποία εξετάζονται οι αιτήσεις δανειοδότησης στη στεγαστική και στην καταναλωτική πίστη. Ταυτόχρονα γίνεται ακόμα πιο σχολαστικός ο έλεγχος των στοιχείων, με διασταυρώσεις και προσεκτική εξέταση όλων των οικονομικών στοιχείων κάθε φακέλου.

Ποια όμως είναι τα νέα επικαιροποιημένα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία θα χορηγούν δάνεια οι τράπεζες στην καταναλωτική και στη στεγαστική πίστη;

Η μεγάλη αλλαγή που ισχύει είναι ότι, κατά την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας κάθε ιδιώτη, λαμβάνονται αυστηρά υπ’ όψιν μόνον τα δηλωθέντα εισοδήματα στη φορολογική δήλωση του υποψηφίου δανειολήπτη, κάτι που πριν από την κρίση εφαρμοζόταν με μεγάλη ελαστικότητα, ιδιαίτερα στην περίπτωση των ελευθέρων επαγγελματιών. «Ο,τι ακριβώς δηλώνεις θα λαμβάνεις», λέει διευθυντικό στέλεχος τράπεζας στην «Κ».

Εχει, επίσης, αλλάξει το ποσοτικό σκέλος του κριτηρίου που προέβλεπε ως προϋπόθεση για την έγκριση ενός δανείου το ποσοστό του εισοδήματος που θα διατίθεται για την εξυπηρέτηση του συνολικού τραπεζικού του δανεισμού (dti) να κυμαίνεται μέχρι το 40% του συνολικού διαθέσιμου εισοδήματός του. Αυτό το ποσοστό έχει περιοριστεί τουλάχιστον κατά 10 μονάδες βάσης και έχει υποχωρήσει κάτω από 30%.

Στη στεγαστική πίστη εφαρμόζεται με απόλυτη αυστηρότητα το κριτήριο ότι το μέγιστο ποσοστό χρηματοδότησης (ltv) είναι το ανώτερο 75%, όταν πριν από την κρίση σε πολλές περιπτώσεις έφτανε και το 100% της αξίας του ακινήτου, με την παράλληλη χορήγηση και καταναλωτικών δανείων για την κάλυψη επιπλέον δαπανών που σχετίζονται με την απόκτηση κατοικίας! (Για παράδειγμα, έξοδα συμβολαιογράφου, έπιπλα, οικιακές συσκευές κ.λπ.)

Επίσης, η μέγιστη διάρκεια του στεγαστικού δανείου έχει περιοριστεί στα 30 έτη το ανώτερο, όταν πριν από την κρίση έφτανε και τα 40 έτη, ενώ ο έλεγχος όλων των στοιχείων που υπάρχουν στον «Τειρεσία» είναι σήμερα ιδιαίτερα σχολαστικός, κάτι που δεν συνέβαινε πριν από τρία χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή