Οι 30 δήμοι που θα δώσουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Οι 30 δήμοι που θα δώσουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη, διευρυμένη πιλοτική φάση του προγράμματος για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (όπως μετονομάστηκε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα), σε 30 Δήμους της χώρας, βάσει των πληθυσμιακών κριτηρίων, των δεικτών φτώχειας και των ποσοστών ανεργίας. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει παροχές σε είδος, χρήμα και υπηρεσίες, καθώς και μέτρα ένταξης στην εργασιακή και στην κοινωνική ζωή. Η «Κ» παρουσιάζει σήμερα τους 30 Δήμους από τις 13 περιφέρειες της χώρας, που ήδη επιλέχθηκαν από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, με βάση τον πληθυσμό, τα ποσοστά ανεργίας και το επίπεδο της φτώχειας. Βασικός στόχος του υπουργείου είναι το επίδομα να δοθεί σε περιοχές όπου οι πολίτες έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση και ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές και γι’ αυτό στη λίστα με τους 30 Δήμους περιλαμβάνονται τόσο το Πέραμα όσο και η Λέσβος. Αναλυτικά, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στους Δήμους Νέας Ιωνίας, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Φυλής, Αγίων Αναργύρων (Καματερό), Αιγάλεω, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Νίκαιας – Ρέντη, Περάματος, Λαμίας, Βέροιας, Παύλου Μελά (Θεσσαλονίκη), Κιλκίς, Κατερίνης, Ρεθύμνου, Γόρτυνος, Ορεστιάδας, Καβάλας, Αρτας, Ζακύνθου, Λέσβου, Καλαμάτας, Σκιώνης, Καλύμνου, Λέρου, Τρικκαίων, Ελασσόνας, Πύργου, Αιγιαλείας και Καστοριάς. Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, το κόστος του προγράμματος εκτιμάται σε 68 εκατ. ευρώ, και μάλιστα, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, θα καλυφθεί από το υπό σύσταση, αλλά και υπό αμφισβήτηση από τους θεσμούς, ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης, που θα έχει προίκα 700 εκατ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι θα επιλεγούν με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δεν θα διαφέρουν από όσα ίσχυσαν κατά την πρώτη πιλοτική φάση του προγράμματος σε 13 Δήμους. Αναλυτικά, το επίδομα για κάθε μεμονωμένο ενήλικα θα ανέρχεται σε 200 ευρώ τον μήνα, εφόσον δεν υπάρχει άλλη πηγή εσόδων. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έχει κάποιο άλλο εισόδημα, το κράτος θα συμπληρώνει το ποσό μέχρι τα 200 ευρώ. Για κάθε επιπλέον ενήλικο σε ένα νοικοκυριό θα καταβάλλονται επιπλέον 100 ευρώ, ενώ για κάθε ανήλικο μέλος θα καταβάλλονται επιπλέον 50 ευρώ. Ετσι, μια τετραμελής οικογένεια θα μπορεί να λάβει οικονομική ενίσχυση έως 400 ευρώ τον μήνα.

Βάσει του σχεδιασμού της κ. Φωτίου, το επίδομα θα δοθεί σε περίπου 40.000 οικογένειες και κατά προσέγγιση σε περίπου 87.000 άτομα.

Μάλιστα, το πρόγραμμα θα δομείται σε 3 πυλώνες:

• Εισοδηματική ενίσχυση.

• Πρόσβαση και διασύνδεση σε συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες, ανάλογα με τις ανάγκες των δικαιούχων.

• Υπηρεσίες ενεργοποίησης και προώθησης σε δράσεις, όπως κάλυψη προτεινόμενης θέσης εργασίας, συμμετοχή σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και εμπειρίας και επιστροφή στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Η δεύτερη πιλοτική φάση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, καθώς από την 1/1/2017 το πρόγραμμα, βάσει και του τρίτου μνημονίου θα πρέπει να επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να βρεθούν πάνω από 900 εκατ. ευρώ, μέσω της αναδιάρθρωσης των προνοιακών επιδομάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή