Υποχώρηση απόδοσης για το ετήσιο κρατικό ομόλογο

Υποχώρηση απόδοσης για το ετήσιο κρατικό ομόλογο

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική υποχώρηση στο 6,47% παρουσιάζει σήμερα η απόδοση του ετήσιου κρατικού ομολόγου που λήγει τον Ιούλιο 2017 έναντι απόδοσης 7,45% της χθεσινής μέρας. Επίσης η απόδοση του 3ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 7,38% από 7,44% της χθεσινής συνεδρίασης ενώ σε πτωτική τροχιά βρίσκεται και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 7,24% από 7,28% της συνεδρίασης της Τρίτης.

Το spread του 10ετούς ομολόγου παρουσιάζει μικρή επιδείνωση σε σχέση με χθές και ανέρχεται στις 712 μονάδες βάσης. Οι διαχειριστές ομολόγων τόσο στην Ελλάδα αλλά κυρίως στις ευρωπαΪκές εξωχρηματιστηριακές πλατφόρμες τηρούν θέση αναμονής μέχρι και αύριο που συνεδριάζει η Ευρωπαίκή Κεντρική Τράπεζα. Η πιθανότητα να αποφαισθεί η επαναγορά ελληνικών ομολόγων (waiver) από την ΕΚΤ περιορίζεται όσο παραμένουν ανοικτά θέματα της αξιολόγησης. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ σταμάτησε να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας  στις εγχώριες τράπεζες το 2015. Να σημειώσουμε ότι σήμερα ο ELA που διοχετεύει ρευστότητα στις τράπεζες χορηγείται με επιτόκιο  1,55% έναντι 0,05% της κανονικής ρευστότητας της ΕΚΤ και εφόσον εγκριθεί το waiver για τα ελληνικά ομόλογα θα έχουμε μείωση του ELA κατά 10 δις. ευρώ.

Αναφορικά τώρα με τις αποδόσεις σε άλλα 10ετή ευρωομόλογα η σημειινή εικόνα έχει ως εξής: Ιταλία 1,39%, Γαλλία 0,47%, Ισπανία 1,5%, Πορτογαλία 3,10%, Ιρλανδία 0,75%, Γερμανία 0,13%, Κύπρος 3,67%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή