«Βουτιά» του PMI μεταποίησης, λόγω περιορισμένης ζήτησης

«Βουτιά» του PMI μεταποίησης, λόγω περιορισμένης ζήτησης

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη χαμηλότερη τιμή από τον περασμένο Νοέμβριο διαμορφώθηκε τον Μάιο ο δείκτης PMI (Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της εταιρείας Markit για τον τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα), συγκεκριμένα στις 48,4 μονάδες από 49,7 μονάδες τον Απρίλιο. Το πιο ανησυχητικό ίσως είναι ότι οι νέες παραγγελίες συρρικνώνονται με ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα οκτώ μηνών, κάτι που μεταφράζεται σε μειωμένη παραγωγή το επόμενο διάστημα.

«Η μείωση της ζήτησης για ελληνικά αγαθά, τόσο από την εγχώρια αγορά, όσο και από τις διεθνείς αγορές, εξακολούθησε να επηρεάζει αρνητικά τους παραγωγούς αγαθών και να αποτελεί βασικό εμπόδιο στη μελλοντική ανάκαμψη της οικονομίας», επισήμανε ο Σάμιουελ Αγκας, οικονομολόγος της Markit, υπεύθυνος για την κατάρτιση του ελληνικού δείκτη PMI, συμπληρώνοντας ότι οι επιχειρηματίες που συμμετέχουν στην έρευνα συνέδεσαν τη συρρίκνωση των νεοεισερχόμενων παραγγελιών με τη χρηματοοικονομική αστάθεια που επικρατεί στην οικονομία. Η μείωση των νέων παραγγελιών στην εγχώρια και στην εξωτερική αγορά αλλά και η υποχώρηση των αδιεκπεραίωτων εργασιών οδήγησαν για πρώτη φορά σε διάστημα τριών μηνών σε μείωση των θέσεων εργασίας.

Υποχώρηση παρουσίασε και ο δείκτης οικονομικού κλίματος που καταρτίζει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), καθώς διαμορφώθηκε στις 89,7 μονάδες τον Μάιο από 90,3 μονάδες τον Απρίλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίδοση του φετινού Μαΐου είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη του περυσινού Μαΐου (92 μονάδες). Η υποχώρηση του δείκτη είναι αποτέλεσμα κυρίως της ενίσχυσης της απαισιοδοξίας στον τομέα της βιομηχανίας, καθώς στους υπόλοιπους τομείς σημειώνεται σταθερότητα ή ακόμα και μικρή βελτίωση. Επιπλέον, ανακόπηκε η πτωτική πορεία της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ύστερα από τέσσερις μήνες συνεχόμενης επιδείνωσης. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, «η προοπτική ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης φαίνεται να αντανακλάται στις προσδοκίες των περισσοτέρων ως γεγονός υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή