Αυξάνονται οι συμβάσεις με αποδοχές χαμηλότερες των 586 ευρώ

Αυξάνονται οι συμβάσεις με αποδοχές χαμηλότερες των 586 ευρώ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για την ύπαρξη επιχειρησιακών συμβάσεων που «σπάνε το φράγμα» του κατώτατου μισθού προβλέποντας αμοιβές για πλήρη απασχόληση κάτω από τα 586 ευρώ. Η δημοσιοποίηση της σύμβασης που υπεγράφη στις 25 Μαΐου ανάμεσα στην εταιρεία με την επωνυμία Τουριστικές Οικοδομικές Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Α.Ε. (ΤΟΞΕ Α.Ε.) με έδρα στη Θεσσαλονίκη και την ένωση προσώπων στην επιχείρηση αναδεικνύει, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας και συνδικαλιστικά στελέχη, τις συνθήκες που επικρατούν στην εγχώρια αγορά εργασίας με την επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων και μάλιστα με την υπογραφή τους από ενώσεις προσώπων.

Η νέα σύμβαση προβλέπει, σε όλους τους εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου, βασικό μισθό μικρότερο από αυτόν που ορίζει η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 6/2012 ακόμη και για τους νέους κάτω των 25 ετών. Μάλιστα, και παρότι το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι δεν διενεργείται έλεγχος νομιμότητας στις συμβάσεις που κοινοποιούνται μέσω του συστήματος Εργάνη στο υπουργείο, επιβάλλονται κυρώσεις μέσω των ελέγχων που διενεργεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την εργοδοσία της εταιρείας ΤΟΞΕ Α.Ε., που έχει στην εκμετάλλευσή της τα Ξενοδοχεία Metropolitan στη Θεσσαλονίκη και Theoxenia στη Χαλκιδική, υποστηρίζοντας ότι «ενθαρρύνει» την ίδρυση Ενωσης Προσώπων, τα λεγόμενα «κίτρινα σωματεία», δίχως να εξασφαλίζει ουσιαστική και τυπική εκπροσώπηση και αντιπροσωπευτικότητα του προσωπικού και επιβάλλει επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας και όρους εξαθλιωτικούς. Μάλιστα, αφήνει σαφείς αιχμές και για το υπουργείο Εργασίας, καθώς η επίμαχη σύμβαση έχει αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο του υπουργείου. Καλεί μάλιστα κυβέρνηση και αρμόδιο υπουργείο να πάψουν να είναι απλοί παρατηρητές και στην προκειμένη περίπτωση «παθητικοί διεκπεραιωτές αναρτήσεων» των δρώμενων στη «ζούγκλα» της αγοράς εργασίας. Και ζητεί να προσανατολίσουν ενεργητικά τους εποπτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς στην πάταξη τέτοιων απαράδεκτων φαινομένων.

Σύμφωνα με στελέχη της ΓΣΕΕ που βρίσκονται σε διαδικασία συλλογής στοιχείων, έχουν εντοπιστεί κι άλλες επιχειρησιακές συμβάσεις που παραβιάζουν το φράγμα των 586 ευρώ καθώς και άλλα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων στους κλάδους των ξενοδοχείων, της καθαριότητας και των εταιρειών φύλαξης (σεκιούριτι). Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως πάνω από 10 τέτοιες συμβάσεις έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια, ενώ υπολογίζεται πως 4-5 πρέπει να είναι ακόμη σε ισχύ. Ειδικοί εργατολόγοι πάντως επισημαίνουν ότι το υπουργείο Εργασίας δεν ασκεί έλεγχο νομιμότητας των συμβάσεων, παρότι με τη συγκεκριμένη σύμβαση καταστρατηγείται η ελάχιστη και υποχρεωτική, με βάση τον νόμο, προστασία που έχουν οι εργαζόμενοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή