ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νωρίς ακόμη για επενδύσεις στην Ελλάδα

noris-akomi-gia-ependyseis-stin-ellada-2136514

«Δεν μπορώ να εισηγηθώ για την πραγματοποίηση μιας επένδυσης στην Ελλάδα, διότι το περιβάλλον δεν είναι σταθερό. Χρειάζονται ακόμα 2 με 3 χρόνια». Με αυτά τα λόγια απάντησε ο διευθύνων σύμβουλος της Bosch Ελλάδος Ιωάννης Κάπρας, ερωτηθείς χθες εάν ο γερμανικός όμιλος, ο οποίος μετρά 103 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα και με παραγωγική μονάδα. Απάντηση που δείχνει σαφώς το κλίμα δυσπιστίας που εξακολουθεί να καλύπτει την ελληνική οικονομία.

Ο ίδιος, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το υπόλοιπο της τρέχουσας χρονιάς, παρά το γεγονός ότι η Bosch Ελλάδας έκλεισε το πρώτο τετράμηνο του 2016 με αύξηση πωλήσεων κατά 12,6%, ενώ, εάν συμπεριληφθεί και ο Μάιος, η αύξηση σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα είναι 11%. Ο κ. Κάπρας εκτίμησε ότι στόχος της εταιρείας είναι να κλείσει το 2016 με αύξηση των πωλήσεων κατά 6%. Με άλλα λόγια, ο διευθύνων σύμβουλος της Bosch Ελλάδος εκτιμά για το επόμενο διάστημα πτώση της αγοράς. Πάντως, το 2015, παρά τις αντιξοότητες στην ελληνική οικονομία και στην πολιτική ρευστότητα, η Bosch Eλλάδος κατέγραψε αύξηση του τζίρου της 11,6%, στα 37 εκατ. ευρώ. «Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος ήταν καταστροφικοί μήνες. Ομως τον Σεπτέμβριο παρατηρήθηκε μεγάλη ανάκαμψη», ανέφερε ο κ. Κάπρας. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στις 778.849 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την ανάκαμψη για δεύτερη συνεχή χρονιά, η εταιρεία δεν έχει καταφέρει ακόμη να αντισταθμίσει τις απώλειες που είχε τα προηγούμενα χρόνια και που οδήγησαν τον τζίρο της το 2013 να έχει υποχωρήσει 60% σε σύγκριση με το 2008.

Ο κύριος όγκος των πωλήσεων της Bosch στην Ελλάδα (το 47,9%) αφορά στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, κατηγορία που σημείωσε αύξηση τζίρου το 2015 σε σύγκριση με το 2014 κατά 6,8%. Η ανοδική πορεία της κατηγορίας τα τελευταία χρόνια σχετίζεται με την ανάγκη σε ανταλλακτικά, καθώς, λόγω κρίσης, δεν ανανεώνεται ο στόλος των κυκλοφορούντων οχημάτων. Το 20,1% των πωλήσεων αφορά ηλεκτρικά εργαλεία, το 19,3% συστήματα θέρμανσης και ασφάλειας κτιρίων και το 12,7% είδη βιομηχανικής τεχνολογίας.