Περαιτέρω πτώση 25% στις τιμές ακινήτων αναμένεται έως το 2018

Περαιτέρω πτώση 25% στις τιμές ακινήτων αναμένεται έως το 2018

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιπλέον πτώση τιμών, που πιθανώς να αγγίξει ακόμα και το 25%, αναμένουν για την αγορά κατοικίας τα επόμενα χρόνια στελέχη της αγοράς ακινήτων, κάνοντας λόγο για απότομη αύξηση της προσφοράς ακινήτων λόγω των επικείμενων πλειστηριασμών αλλά και της περαιτέρω πτώσης της ζήτησης, ως αποτέλεσμα των υφεσιακών μέτρων του νέου, τρίτου κατά σειρά, μνημονίου. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το τέλος του 2008 μέχρι σήμερα, η πτώση των τιμών των κατοικιών στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αγγίζει το 45% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και το 41% πανελλαδικά. Εφόσον λοιπόν επιβεβαιωθεί η παραπάνω εκτίμηση, ο «λογαριασμός» για την αγορά κατοικίας, μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθεί το παρόν μνημόνιο σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα (Μάιος 2018), αναμένεται να προσεγγίσει το 65%-70% σε ό,τι αφορά την πτώση των αξιών, ενώ αναμφίβολα θα υπάρχουν και περιπτώσεις κατοικιών με ακόμα μεγαλύτερη πτώση.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο επικεφαλής της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων GLP Values, κ. Γιώργος Λίτσας, «πριν από ένα χρόνο, όταν είχε γίνει γνωστή η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς και εν μέσω κεφαλαιακών ελέγχων, είχαμε προχωρήσει στην πρόβλεψη ότι το νέο μνημόνιο θα σήμαινε επιπλέον πτώση των τιμών των κατοικιών κατά 18%. Η εκτίμηση αυτή βασιζόταν στην εμπειρία που είχαμε αποκομίσει από την αντίδραση της αγοράς στα πρώτα δύο μνημόνια». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της GLP Values, μόνο το 2ο Πρόγραμμα της περιόδου 2012-2014 οδήγησε στη μείωση των τιμών των κατοικιών κατά 22%-25% κατά μέσο όρο.

Πλέον, μετά και την εξειδίκευση των μέτρων που ήδη έχουν ψηφιστεί αλλά και του πρόσθετου επιβαρυντικού παράγοντα των πλειστηριασμών, ο κ. Λίτσας κάνει λόγο για αναθεώρηση της αρχικής εκτίμησης προς τα κάτω. «Είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την εκτιμώμενη περαιτέρω πτώση των τιμών των κατοικιών, σε τουλάχιστον 20% ή ακόμα και 25%, για τα επόμενα δύο χρόνια, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η αναμενόμενη απότομη αύξηση της προσφοράς πωλούμενων κατοικιών σε μια ήδη κορεσμένη αγορά, χωρίς ζήτηση», τονίζει ο κ. Λίτσας.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής. «Είναι δεδομένο ότι οι τιμές μόνο προς τα κάτω μπορούν να πάνε, καθώς η αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης θα συνεχίσει να μεγαλώνει, σε μια περίοδο που και τα εισοδήματα διαρκώς συρρικνώνονται. Με βάση τα σημερινά δεδομένα και αν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά προς το καλύτερο, είναι σαφές ότι κατά την προσεχή διετία, οι αξίες θα υποχωρήσουν, τουλάχιστον κατά 20-25% από το σημερινό τους επίπεδο», αναφέρει ο κ. Ποταμιάνος.

Σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση της προσφοράς με περισσότερα ακίνητα, ήδη από χθες, με βάση το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι δικαστικοί επιμελητές μπορούν να ξεκινήσουν διαδικασίες κατάσχεσης και στη συνέχεια πλειστηριασμών ακινήτων. Σύμφωνα με τον κ. Λίτσα, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 60.000 ακίνητα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι κατοικίες, βρίσκονται στις σχετικές λίστες αναμονής για πλειστηριασμό. Στον αριθμό αυτό, θα πρέπει να προστεθούν και περίπου 20.000-30.000 ακόμα ακίνητα, που θα διατεθούν προς πώληση το αμέσως προσεχές διάστημα. «Πρόκειται για ακίνητα που θα αρχίσουν πλέον να πωλούνται από τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι τα κρατούσαν μέχρι σήμερα, με την προσδοκία ότι το κλίμα θα βελτιωθεί και θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν καλύτερο τίμημα. Υπολογίζουμε ότι αυτοί ανέρχονται σε περίπου 10-15% του σημερινού αποθέματος απούλητων ιδιοκτησιών, που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 200.000 ακίνητα κάθε είδους (κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, οικόπεδα κ.τ.λ.)», καταλήγει ο κ. Λίτσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή