Αντίστροφη μέτρηση για τη δόση

Αντίστροφη μέτρηση για τη δόση

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ενα βήμα πιο κοντά στην εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ήρθε χθες η Ελλάδα, με το Euroworking Group να δίνει το πρώτο «πράσινο φως» που χρειαζόταν για να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Η Γερμανία και η Ολλανδία χρειάζονται τη θετική εισήγηση του Euroworking Group, που συνεδρίασε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας και επιβεβαίωσε ότι όλες οι εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα έχουν αρθεί και δεν υπάρχει κάτι άλλο που αναμένεται από την ελληνική πλευρά. Eτσι από σήμερα τα εθνικά κοινοβούλια κρατών-μελών πρέπει να δώσουν το δικό τους «πράσινο φως», ενώ την οριστική έγκριση, που θα επιτρέψει την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, θα δώσει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Το επόμενο διοικητικό συμβούλιο του ESM είναι προγραμματισμένο να γίνει κατά τη διάρκεια του Eurogroup/Ecofin στις 16 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. Ετσι, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, η δόση των 7,5 δισ. θα βρίσκεται στα ελληνικά ταμεία αμέσως μετά, μία ή δύο ημέρες πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου.

Ενώ στο Ελσίνκι ξεκινούσε επίσημα η διαδικασία για την εκταμίευση, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο συνέδριο Brussels Economic Forum, δήλωνε πως «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και σπάει τον φαύλο κύκλο των δημοσιονομικών μέτρων που προκαλούν ύφεση». Για τον Ελληνα υπουργό η «αλληλουχία» των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα ήταν το βασικό πρόβλημα στα ελληνικά προγράμματα, ενώ συγχρόνως η χώρα κλήθηκε να ολοκληρώσει ένα «φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής πολύ γρήγορα» εις βάρος της απασχόλησης και της οικονομίας.

H Ελλάδα χρειάζεται μία δεύτερη γενιά μεταρρυθμίσεων, καθώς το μείγμα της πολιτικής που ακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν ευνοούσε την ανάπτυξη, επισήμανε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών. Μαζί του στο πάνελ βρισκόταν και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε ότι για τους Ευρωπαίους πολίτες οι μεταρρυθμίσεις σημαίνουν «τιμωρία και όχι πρόοδο». «Αυτό πρέπει να αλλάξει», υπογράμμισε ο επίτροπος, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να βρεθεί στο επίκεντρο των πολιτικών η παραγωγικότητα.

Ο κ. Τσακαλώτος παρότρυνε τη Γερμανία να εκμεταλλευθεί τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια και να επενδύσει σε υποδομές που θα βοηθούσαν την ανάπτυξη της Ευρώπης. «Δεν μπορεί στη Γερμανία να μη γίνονται έργα, τη στιγμή που τα επιτόκια είναι σχεδόν μηδενικά», είπε χαρακτηριστικά. Για τον κ. Τσακαλώτο, αν η Ευρώπη δεν επενδύσει τώρα, σε 20 χρόνια, όταν τα επιτόκια θα είναι υψηλότερα (αν έχει επιστρέψει η ανάπτυξη), «θα μετανιώσει που δεν είχε επενδύσει όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά».

Στο πάνελ της συζήτησης συμμετείχαν, επίσης, η υπουργός Οικονομικών της Λετονίας Ντάνα Ρέιζνιεσε Οζόλα, ο αντιπρόεδρος της βελγικής κυβέρνησης Αλεξάντερ ντε Κρου και η επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής Στρατηγικής Αν Μέτλερ. Στο πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων για τα οφέλη ή όχι της παγκοσμιοποίησης, ο Ελληνας υπουργός υποστήριξε ότι το βασικό πρόβλημα βρίσκεται στην άνιση κατανομή των κερδών από την αύξηση της παραγωγικότητας. «Υπάρχουν νικητές και χαμένοι, και πρέπει να εξασφαλιστεί ότι και οι χαμένοι θα έχουν μία ευκαιρία», τόνισε ο Ελληνας υπουργός, για να προκαλέσει την αντίδραση του Βέλγου αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ότι αποτελεί κυνική παραδοχή και λάθος να λέει κανείς πως η παγκοσμιοποίηση δεν ωφέλησε τους λαούς και δεν θα έπρεπε να δίνεται περισσότερη σημασία στην «κοινωνική ανισότητα, αντί στην κοινωνική κινητικότητα».

Για τον Ελληνα υπουργό, η περισσότερη Ευρώπη που υποστήριζε ο κ. Μοσκοβισί έχει νόημα μόνον αν είναι περισσότερο «δημοκρατική και κοινωνική». Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα ότι στη δεύτερη γενιά μεταρρυθμίσεων θα λάβει η Ευρώπη υπ’ όψιν της τις ανάγκες των κοινωνιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή