Πλήγμα στον οδικό τουρισμό το πρώτο τετράμηνο του έτους από το προσφυγικό πρόβλημα

Πλήγμα στον οδικό τουρισμό το πρώτο τετράμηνο του έτους από το προσφυγικό πρόβλημα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστέρηση εμφανίζουν τους πρώτους μήνες του έτους οι οδικές αφίξεις ξένων τουριστών «φρενάροντας» το σύνολο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης προς τη χώρα μας. Σύμφωνα με εκπροσώπους τουριστικών φορέων, η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην καθυστέρηση αντιμετώπισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος στην Ειδομένη. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, αναφέρει ότι το προηγούμενο δίμηνο καταγράφηκαν χιλιάδες ακυρώσεις στον δημοφιλή προορισμό της Βόρειας Ελλάδας από βαλκάνιους τουρίστες. Η βασικότερη αιτία αυτής της εξέλιξης είναι η λανθασμένη εντύπωση που επικράτησε στις βαλκανικές αγορές περί κλειστών δρόμων από πρόσφυγες και μετανάστες στην ελληνική ενδοχώρα. Η πτώση της τουριστικής κίνησης από βασικές αγορές των Βαλκανίων τους πρώτους μήνες του έτους επηρέασε τις πληρότητες των καταλυμάτων σε δημοφιλείς προορισμούς, από τη Χαλκιδική και την Πιερία έως τη Μαγνησία. Τα τελευταία στοιχεία των οδικών αφίξεων για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου δείχνουν πτώση κατά 6,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η μεγαλύτερη πτώση σε ποσοστό 39,4% καταγράφεται από τη Βουλγαρία, που αποτελεί βασική αγορά επισκεπτών για τους προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας. Για να αντιληφθεί κανείς πόσο σημαντική είναι η αγορά των οδικών αφίξεων πλέον για την Ελλάδα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ένας στους τρεις επισκέπτες που έρχεται κάθε χρόνο στη χώρα μας σε ετήσια βάση επιλέγει τη μετακίνησή του με αυτοκίνητο. Πέρυσι από το σύνολο των 23,6 εκατ. αφίξεων ξένων επισκεπτών περίπου 8 εκατ. πέρασαν τα σύνορά μας με αυτοκίνητο. Πάντως, οι εκπρόσωποι των φορέων επισημαίνουν ότι παρά τη μεγέθυνση της αγοράς του οδικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια, η πολιτεία δεν έχει δώσει την αντίστοιχη βαρύτητα για την επίλυση προβλημάτων που θα επιτρέψουν την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Στο μεταξύ, ακόμη και σε προορισμούς που κατά τη φετινή περίοδο εξελίσσεται θετικά ο ρυθμός των αφίξεων υπάρχει προβληματισμός σε σχέση με την πορεία των εσόδων. Για παράδειγμα στη Ζάκυνθο, οι αεροπορικές αφίξεις για τον μήνα Μάιο παρουσίασαν αύξηση κατά 5,1% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι φθάνοντας τις 70.243. Η οικονομική επόπτης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά, Χριστίνα Τετράδη, αφού επισημαίνει τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για τα ξενοδοχεία (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.), τονίζει ότι η αύξηση των αφίξεων δεν αντικατοπτρίζεται στα έσοδα του κλάδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή