Αβέβαιες παροχές παρά τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές σε όλη την Ευρώπη

Αβέβαιες παροχές παρά τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές σε όλη την Ευρώπη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα, παρότι έχει το υψηλότερο ποσοστό εισφορών στον ανεπτυγμένο κόσμο, αδυνατεί να παράσχει οποιαδήποτε εξασφάλιση προς τους μελλοντικούς συνταξιούχους για το ύψος των συντάξεων που θα λάβουν, και αυτό νομοτελειακά θα οδηγήσει σε νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, μέσω της οποίας θα εισαχθούν στο σύστημα και οι τρεις πυλώνες ασφάλισης (κοινωνική, επαγγελματική και ιδιωτική). Ο καθηγητής Ιδιωτικής Ασφάλισης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και πρώην διοικητής του ΙΚΑ Μιλτιάδης Νεκτάριος, από το βήμα του πρώτου ασφαλιστικού συνεδρίου που διοργάνωσε η εφημερίδα «Η Ναυτεμπορική», ήταν ξεκάθαρος: μετά και την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, εργοδότες και εργαζόμενοι δεν αντέχουν να πληρώνουν 27% εισφορές χωρίς καμία διαβεβαίωση για το ύψος της μελλοντικής σύνταξης. Ξεκαθάρισε δε ότι το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης δεν θα ξεπερνά το 50% και όχι το 80%, όπως υποστηρίζεται.

Το θέμα του συνεδρίου ήταν «Ασφαλιστικό: η επόμενη ημέρα» και, σύμφωνα με τον κ. Νεκτάριο, νομοτελειακά το αμέσως επόμενο διάστημα η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, προκειμένου να θεσπίσει σύστημα τριών πυλώνων.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε, με το νέο σύστημα το πραγματικό ποσοστό αναπλήρωσης δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 50%. Ενα αντίστοιχο ποσοστό αναπλήρωσης θα μπορούσε να επιτευχθεί με μόλις 16% εισφορές αντί για 26%, εφόσον υπήρχε δυνατότητα εξισορρόπησης του κινδύνου, μεταξύ πρώτου και δεύτερου πυλώνα, ώστε το 10% να αντιστοιχεί στο αναδιανεμητικό σύστημα και το 6% στο κεφαλαιοποιητικό.

Πάνω από 1 δισ. ευρώ υπολογίζει τα αποθεματικά των επαγγελματικών ταμείων στην Ελλάδα η πρώην γενική διευθύντρια Κοινωνικής Ασφάλισης και νυν γενική διευθύντρια Πρόνοιας Αρτεμις Δεδούλη, η οποία αναφέρθηκε σε σειρά από διατάξεις που δεν εφαρμόζονται, με αποτέλεσμα να υπάρχει ελλιπές θεσμικό πλαίσιο στη λειτουργία του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης.

Είχε, μάλιστα, προηγηθεί η ομιλία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, κατά την οποία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επαγγελματικές ομάδες όπως οι δικηγόροι και οι μηχανικοί να δημιουργήσουν ένα επαγγελματικό ταμείο το οποίο θα δίνει επικουρική σύνταξη και εφάπαξ με παράλληλη μείωση του ποσοστού της υποχρεωτικής εισφοράς στο δημόσιο σύστημα. Εξοντωτικές χαρακτήρισε, στον αντίποδα, τις ασφαλιστικές εισφορές ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος προεξόφλησε έκρηξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

Στην αναγκαιότητα θωράκισης του θεσμικού πλαισίου της επαγγελματικής ασφάλισης αναφέρθηκε η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη να ιδρυθούν στην Ελλάδα επαγγελματικά ταμεία με τη συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης, εκτιμώντας ότι έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τόσο την ένδεια επενδυτικών αποδόσεων όσο και εκρηκτικά άλλα προβλήματα, όπως το δημογραφικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή