Αναζητείται λύση από Αθήνα και Κομισιόν

Αναζητείται λύση από Αθήνα και Κομισιόν

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να βρεθεί μια οριζόντια λύση για τις δημόσιες συμβάσεις και τα κατασκευαστικά έργα που ελέγχονται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, βρίσκεται η ελληνική πλευρά σε μια προσπάθεια το πρόβλημα να μη γενικευθεί στο σύνολο του ΕΣΠΑ και να μην ανασταλεί η χρηματοδότηση για όλα τα προγράμματα. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από τη δημοσιοποίηση δύο επιστολών από την αρμόδια Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής, παραδέχεται επισήμως το πρόβλημα και υποστηρίζει ότι «οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. και θα προβούν σε όλες τις διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται και προβλέπονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σε σχέση με τις υπό έρευνα συμβάσεις». Επιπλέον, διαβεβαιώνει ότι τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 «συνεχίζονται απρόσκοπτα βάσει των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση», επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να αποσυνδέσει την εξέλιξη του συνόλου των προγραμμάτων που «τρέχουν» ήδη και για τα οποία μάλιστα την επόμενη εβδομάδα θα υποβληθούν προς την Επιτροπή και συγκεκριμένα αιτήματα για πληρωμές.

Τα αιτήματα αφορούν πληρωμές ύψους 400 εκατ. ευρώ, μέρος μόνο των οποίων αφορά δημόσιες συμβάσεις και όπως προκύπτει ανεπισήμως, στόχος είναι το πρόβλημα της αναστολής της χρηματοδότησης να περιοριστεί μόνο για τα έργα που ελέγχονται. Να σημειωθεί ότι το τελευταίο αίτημα πληρωμής που υπέβαλε η ελληνική πλευρά ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο και στο ενδιάμεσο δεν έχει υποβληθεί νέο. Ο χρόνος πάντως σύνταξης της επιστολής από την αρμόδια Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. (δηλαδή στις 17 Ιουνίου) φαίνεται ότι συνδέεται με το επικείμενο αίτημα για πληρωμές, που αναμένεται να υποβάλει η ελληνική πλευρά.

Το πρόβλημα, όπως προκύπτει από τις δύο σχετικές επιστολές, αφορά δημόσιες συμβάσεις του προηγούμενου ΕΣΠΑ που έχουν συναφθεί οριζόντια από περιφερειακά και τομεακά προγράμματα, αλλά και κατασκευαστικά έργα περίπου δύο δεκαετιών. Το μέγεθος των απωλειών και η μορφή που θα λάβει η επιστροφή, μένει να οριστικοποιηθούν και είναι σε άμεση συνάρτηση με το εύρος των παρατυπιών που έχουν διαπιστωθεί, στον βαθμό που ο έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού γυρίζει πίσω στο 1989, δηλαδή στην εποχή του Α΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης!

Να σημειωθεί ότι το κατασκευαστικό κομμάτι σε όλες τις προγραμματικές περιόδους αποτελούσε το βαρύ πυροβολικό των προγραμμάτων, απορροφώντας περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού προϋπολογισμού. Η διαβεβαίωση της ελληνικής πλευράς ότι είναι διατεθειμένη να λάβει όλα τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα, παραπέμπει στην υιοθέτηση μιας οριζόντιας δημοσιονομικής διόρθωσης προκειμένου να κλείσει το θέμα. Πρόκειται για ένα οριζόντιο ποσοστό που συμφωνείται ότι θα πρέπει να επιστραφεί από τις σχετικές συμβάσεις και το οποίο μπορεί να είναι το 5% ή το 10% του προϋπολογισμού των σχετικών συμβάσεων. Το υπουργείο Οικονομίας αναμένει το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το οποίο θα παρέχει ακριβή καταγραφή των δημοσίων συμβάσεων, καθώς και του προϋπολογισμού τους, για τις οποίες μετά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν παρανομίες. Σε ό,τι αφορά το προηγούμενο ΕΣΠΑ, το αρμόδιο υπουργείο υποστηρίζει ότι το θέμα των πιθανών επιστροφών είναι αντιμετωπίσιμο στο πλαίσιο της υπερδέσμευσης πόρων, γνωστού ως overbooking, παρέχοντας μέσω αυτού του μηχανισμού το αναγκαίο περιθώριο ασφαλείας ώστε να καλυφθεί η δημοσιονομική διόρθωση. Αγνωστο, ωστόσο, είναι το τι θα γίνει σε περίπτωση που η διόρθωση επεκταθεί και σε προηγούμενες περιόδους, και δη δύο δεκαετίες πίσω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή