Αιχμές Ρέγκλινγκ κατά υπουργών που δεν εφαρμόζουν τη συμφωνία

Αιχμές Ρέγκλινγκ κατά υπουργών που δεν εφαρμόζουν τη συμφωνία

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές πιέσεις για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος και για την αντιμετώπιση των όποιων «παραφωνιών» υπάρχουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης αναφορικά με τα μέτρα του μνημονίου δέχθηκε χθες η Αθήνα. Δημοσίως, οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας ζήτησαν από την κυβέρνηση να αναλάβει την ιδιοκτησία του προγράμματος, ενώ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους επικεφαλής της τρόικας, οι τελευταίοι κατέστησαν σαφές ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων του καλοκαιριού και στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Ντ. Κοστέλο, μιλώντας σε συνέδριο του Economist, δήλωσε ότι η πρόκληση της δεύτερης αξιολόγησης είναι η εφαρμογή των μέτρων που ελήφθησαν στον πρώτο έλεγχο. «Η εφαρμογή θέτει άλλες προκλήσεις. Χρειάζεσαι να κινητοποιήσεις τη δημόσια διοίκηση, να αντιμετωπίσεις κατεστημένα συμφέροντα. Η διαχείριση του δημοσίου τομέα θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση», επισήμανε ο κ. Κοστέλο.

Επίσης, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι οι σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των αξιολογήσεων –όπως η πρώτη αξιολόγηση, που διήρκεσε 9 μήνες αντί 3 μηνών– δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στην ελληνική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος, σημειώνοντας ότι έχει πολλά να κάνει τα επόμενα δύο χρόνια. «Βλέπω δέσμευση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών για την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά δεν βλέπω την ίδια δέσμευση από ολόκληρη την κυβέρνηση. Και αυτό είναι κάτι που θα ήθελα να δω», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ. Μάλιστα, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ έκανε λόγο για δηλώσεις υπουργών που δεν είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. Επίσης, στην ίδια συνέντευξη αναφέρθηκε και στο ζήτημα των εργασιακών αλλαγών που θα συζητηθούν το φθινόπωρο, σημειώνοντας ότι πολιτικά και τεχνικά θα είναι δύσκολες αλλαγές, αλλά «δεν υπάρχει εναλλακτική».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, τόνισε ότι στόχος της Αθήνας είναι να έχει ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση έως το τέλος Οκτωβρίου. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να μειωθεί ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά. «Η δέσμευση είναι δέσμευση και θα την τιμήσουμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα, για να δημιουργήσουμε αξιοπιστία», δήλωσε ο κ. Χουλιαράκης, αναφερόμενος στον στόχο για επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Ωστόσο, προσέθεσε ότι «η προτίμησή μας είναι μετά το 2018 να έχουμε πολύ χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Στο ύψος του 1,5% – 2% μακροπρόθεσμα».

Στο σημείο αυτό υπήρξε «κόντρα» με τον επικεφαλής του ESM στους θεσμούς Ν. Τζιαμαρόλι, ο οποίος ανέφερε ότι η δέσμευση που έχει αναλάβει η Ελλάδα είναι αυτά να διατηρηθούν στο 3,5% του ΑΕΠ και σε μεσοπρόθεσμο διάστημα. Δηλαδή και μετά το 2018. Ο κ. Χουλιαράκης απάντησε πως «είμαστε πλήρως δεσμευμένοι να ανταποκριθούμε στους δημοσιονομικούς στόχους κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Αλλά μετά το πρόγραμμα θα πρέπει να έχουμε μικρότερους στόχους στο πλαίσιο του DSA». Και σε αυτή την τοποθέτηση ο κ. Τζιαμαρόλι σημείωσε ότι η δέσμευση της Ελλάδας είναι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018, αλλά «φυσικά μπορείτε να το επαναδιαπραγματευθείτε».

Σε ό,τι αφορά τα θέματα του χρέους και της επιστροφής στις αγορές, ο κ. Χουλιαράκης υποστήριξε ότι οι αγορές θέλουν να δουν την ποσοτικοποίηση και την εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους το ταχύτερο δυνατόν και προσέθεσε πως μόλις γίνει αυτό η πρόσβαση θα είναι ευκολότερη. Πάντως, ο κ. Ρέγκλινγκ υπερασπίστηκε τη σταδιακή προσέγγιση για την ελάφρυνσή του. «Η βήμα βήμα προσέγγιση είναι απαραίτητη για δύο λόγους: Πρώτον, θέτει τα απαραίτητα κίνητρα για την ανταπόκριση στους όρους του προγράμματος. Δεύτερον, από τη μη εμπροσθοβαρή εφαρμογή τους θα έχουμε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε το μέγεθος της πραγματικής ελάφρυνσης που χρειάζεται το ελληνικό χρέος. Δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε τώρα την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται η ελληνική οικονομία σε 10 ή 20 χρόνια. Ετσι, με τη σταδιακή προσέγγιση, η Ευρωζώνη αποφεύγει να προχωρήσει σε μεγάλη ή μικρή ελάφρυνση από τώρα», κατά τον κ. Ρέγκλινγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή