Αύξηση τουριστών από Pωσία, ΗΠΑ, μείωση από Γερμανία και Γαλλία

Αύξηση τουριστών από Pωσία, ΗΠΑ, μείωση από Γερμανία και Γαλλία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικά ξεκίνησε η τουριστική χρονιά για τη χώρα, κυρίως λόγω της μείωσης των αφίξεων και των ταξιδιωτικών εισπράξεων από χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου, οι αφίξεις ξένων τουριστών μειώθηκαν κατά 5,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι φθάνοντας τα 2,5 εκατ. και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 3,4% αγγίζοντας τα 959 εκατ. ευρώ.

Για το τετράμηνο το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 370 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 5,2% έναντι πλεονάσματος 390 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μεγαλύτερη μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 34 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τη μείωση των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 14 εκατ. ευρώ. Η μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται κυρίως στην πτωτική πορεία των αφίξεων, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 1,6%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 6,7% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέδραμαν κατά 29,2% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Σε σχέση με τις βασικές αγορές, οι αφίξεις για το τετράμηνο από τη Γερμανία παρουσίασαν μείωση κατά 12,4% και από τη Γαλλία κατά 2,3%. Αντίθετα οι αφίξεις από τη Βρετανία εμφάνισαν αύξηση κατά 9%, από τις ΗΠΑ κατά 39,2% και από τη Ρωσία κατά 97,7%. Παράλληλα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τους Γάλλους τουρίστες μειώθηκαν κατά 11,7%, από τους Γερμανούς κατά 28,2% και από τους Βρετανούς κατά 1,3%. Από την άλλη, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν από τους Αμερικανούς τουρίστες κατά 24,6% και από τους Ρώσους κατά 5,9%. Για τον Απρίλιο οι συνολικές αφίξεις ξένων τουριστών μειώθηκαν κατά 3,5% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2015 ξεπερνώντας τις 901.000 και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 7% φθάνοντας τα 443 εκατ. ευρώ. Αρνητικά εξελίχθηκαν οι αφίξεις από τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ ανοδικά κινήθηκαν από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Επίσης, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν από τους Γάλλους τουρίστες, τους Γερμανούς, τους Βρετανούς και τους Ρώσους, ενώ αυξήθηκαν από τους Αμερικανούς τουρίστες. Η συντονίστρια παραγωγής και εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας Ολγα Κεφαλογιάννη και η υπεύθυνη τουρισμού του ιδίου κόμματος Φωτεινή Αραμπατζή με κοινή δήλωσή τους άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για την πτωτική πορεία των βασικών μεγεθών του ελληνικού τουρισμού, ενώ έκαναν λόγο για υπερφορολόγηση της τουριστικής επιχειρηματικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή