Το 2015, έτος φυγής των ξένων κεφαλαίων από την Ελλάδα

Το 2015, έτος φυγής των ξένων κεφαλαίων από την Ελλάδα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικό πρόσημο παρουσίασαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2015, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τότε που άρχισε η οικονομική κρίση στη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται σε σχετική ετήσια έκθεση για την παγκόσμια επενδυτική δραστηριότητα από την UNCTAD, τη σχετική υπηρεσία εμπορίου του ΟΗΕ, κατά το 2015 στην Ελλάδα καταγράφηκαν αποεπενδύσεις 289 εκατ. ευρώ, δηλαδή οι εκροές ξένων κεφαλαίων ήταν μεγαλύτερες από τις εισροές, δείγμα της κορύφωσης του επενδυτικού ρίσκου της ελληνικής οικονομίας, ως αποτέλεσμα των πολύμηνων διαπραγματεύσεων της νέας κυβέρνησης με τους δανειστές. Ετσι, το 2015 αποδείχθηκε το χειρότερο έτος των τελευταίων έξι χρόνων, ακόμα και σε σχέση με το 2010, όταν η χώρα εντάχθηκε στον μηχανισμό στήριξης και υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο. Τότε οι άμεσες ξένες επενδύσεις είχαν ανέλθει σε 330 εκατ. ευρώ, ενώ το 2014 το σχετικό ποσό είχε διαμορφωθεί σε 1,67 δισ. ευρώ. Το καλύτερο έτος αποδείχθηκε το 2013, όταν στη χώρα εισήλθαν 2,82 δισ. ευρώ ξένα κεφάλαια για την πραγματοποίηση άμεσων επενδύσεων.

Ως εκ τούτου, το 2015 το συνολικό ύψος των επενδεδυμένων κεφαλαίων από ξένους ομίλους περιορίστηκε στα 17,68 δισ. ευρώ, έναντι 35 δισ. ευρώ που ήταν το εν λόγω απόθεμα κεφαλαίων το οποίο βρισκόταν στη χώρα το 2010. Εν ολίγοις, κατά τη διάρκεια των ετών της κρίσης, τα ξένα κεφάλαια έχουν περιοριστεί κατά το ήμισυ, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των κυβερνώντων για την ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδυτών. Απογοητευτική εικόνα εμφανίζουν και οι εκροές επενδυτικών κεφαλαίων, δηλαδή κεφάλαια που επενδύονται από εγχώρια συμφέροντα προς το εξωτερικό. Οι εν λόγω επενδύσεις περιορίστηκαν το 2015 σε 379 εκατ. ευρώ, έναντι 905 εκατ. ευρώ το 2014.

Ενδεικτική της αποστροφής των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα είναι και η εικόνα που καταγράφεται στην αγορά ακινήτων, ιδίως κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών. Σύμφωνα με σχετική έρευνα αγοράς που πραγματοποίησε η εταιρεία συμβούλων επενδύσεων NAI Hellas, μέλος της NAI Global, σε δείγμα 48 Ευρωπαίων επενδυτών κατά το διάστημα Μαΐου – Ιουνίου, προκύπτει ότι το 50% των ερωτηθέντων βλέπει επιφυλακτικά τις προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα, όταν το αντίστοιχο ποσοστό τον Νοέμβριο του 2014 δεν ξεπερνούσε το 23%. Παράλληλα, μόλις το 32% των ξένων επενδυτών θα εξέταζε το ενδεχόμενο να τοποθετήσει κεφάλαια στην ελληνική αγορά ακινήτων, ποσοστό που τον Νοέμβριο του 2014 άγγιζε το 58%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η ελάχιστη απόδοση που ζητούν πλέον οι επενδυτές στην ελληνική αγορά ακινήτων κυμαίνεται από 15% έως 17%, έναντι επιδιωκόμενης απόδοσης 12% πριν από 18 μήνες. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό το γεγονός οφείλεται στις συνεχόμενες αλλαγές του φορολογικού καθεστώτος, στην πολιτική και στην οικονομική αβεβαιότητα, στην έλλειψη ρευστότητας αλλά και στους κεφαλαιακούς ελέγχους που συνεπάγονται και την έλλειψη τραπεζικής χρηματοδότησης. Το εν λόγω οικονομικό μείγμα αυξάνει τον κίνδυνο επένδυσης για την Ελλάδα και έχει ως συνέπεια την αύξηση των ζητούμενων αποδόσεων και τη συνεπακόλουθη μείωση των αξιών των ακινήτων. Ουσιαστικά, οι ξένοι επενδυτές είναι πρόθυμοι να αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα μόνο σε επίπεδα αξιών πολύ χαμηλότερα από τα σημερινά. Πάντως, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στον τουριστικό κλάδο, καθώς το 38% ενός πιθανού χαρτοφυλακίου ακινήτων ξένων επενδυτών θα αφορούσε σε ξενοδοχεία και σε τουριστικά καταλύματα, ενώ ακολουθούν τα κτίρια γραφείων με 16%, τα εμπορικά κέντρα με 15% και οι κατοικίες με 11%. Τα ξενοδοχειακά και τα τουριστικά καταλύματα συγκεντρώνουν τις καλύτερες προοπτικές επενδύσεων (57%) για την επόμενη πενταετία, ενώ ακολουθούν οι παραθεριστικές κατοικίες με 43%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή