Ντάισελμπλουμ: «Πλεόνασμα, χρέος, μετά τα μέσα του 2018»

Ντάισελμπλουμ: «Πλεόνασμα, χρέος, μετά τα μέσα του 2018»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εάν η Ελλάδα εφαρμόσει το μνημόνιο πλήρως, τότε στο τέλος του προγράμματος, μετά τα μέσα του 2018, μπορεί να ξεκινήσει μια νέα συζήτηση τόσο για την αναθεώρηση των στόχων που έχουν τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα –στο 3,5% του ΑΕΠ– όσο και για το χρέος». Με αυτή τη φράση του, μιλώντας χθες σε Ελληνες δημοσιογράφους στη Χάγη, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επιχείρησε να περιορίσει τις όποιες προσδοκίες αναπτύσσονται στην Ελλάδα, ειδικά σε ό,τι αφορά τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Ο ίδιος, μάλιστα, υπενθύμισε ότι η συμφωνία ανάμεσα στους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ πρόσφατη και «σφραγισμένη» και δεν χρειάζεται να την ανοίξουμε ξανά, και πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τι έχει συμφωνήσει για το χρέος, και αυτό είναι».

Ο επικεφαλής του Eurogroup σε απόλυτη συμφωνία με τα όσα έχουν δηλώσει επανειλημμένως κοινοτικοί αξιωματούχοι τόνισε ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η εφαρμογή του προγράμματος, ενώ κληθείς να σχολιάσει πιθανή αναποτελεσματικότητα εκ μέρους υπουργών ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε: «Είναι η κυβέρνηση που έχει αναλάβει να το εφαρμόσει και η κυβέρνηση φέρει την ευθύνη. Αν δεν μπορούν να το εφαρμόσουν, τότε δεν έχουν την εμπιστοσύνη».

Ο ίδιος άσκησε εμμέσως πλην σαφώς κριτική στο ΔΝΤ λέγοντας ότι είναι αδύνατον το ΔΝΤ να ισχυρίζεται ότι είναι πολύ λίγα τα μέτρα που έχουν ληφθεί, φράση που προφανώς παρέπεμπε στα όσα είχε υποστηρίξει πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα, στο συνέδριο του Economist, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στους θεσμούς, Ντέλια Βελκουλέσκου. Επιπλέον, αναφερόμενος στο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ δήλωσε: «Στις διαπραγματεύσεις μετείχε εκπρόσωπος του ΔΝΤ και συμφώνησε με τις αποφάσεις του Eurogroup. Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα πρέπει να αποφασίσει έως το τέλος του έτους για τη συμμετοχή του». Δεν δίστασε δε να προχωρήσει σε συστάσεις προς το ΔΝΤ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να λάβουν τις δεσμεύσεις τους στα σοβαρά, ενώ υποστήριξε ότι «αν το ΔΝΤ πει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι λίγα, αυτό θα με εκνευρίσει, αλλά δεν νομίζω ότι θα το κάνει».

Ερωτηθείς σχετικά με τις πιθανές συνέπειες του Brexit τόσο στην ευρωπαϊκή οικονομία όσο και στην ελληνική ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε: «Δεν υπάρχει ακριβής τρόπος για να εκτιμήσεις τις αρνητικές επιπτώσεις. Δεν ξέρεις εάν η αβεβαιότητα θα κρατήσει λίγο ή πολύ». Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, ο επικεφαλής του Eurogroup επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι ακόμη προστατευμένη λόγω του γεγονότος ότι είναι σε πρόγραμμα και είναι περιορισμένη η έκθεση των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με τον ίδιο, το «κλειδί» στην Ελλάδα είναι η πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης χρειάζεται χρόνο, εκτιμώντας ότι ακόμη η Ελλάδα δεν έχει φτάσει στο μέγιστο δυνατό σημείο.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε επίσης στη σχέση του με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γ. Βαρουφάκη χαρακτηρίζοντας αυτή τη σχέση πολύ κακή και πρόσθεσε: «Προσπάθησα να δουλέψω μαζί του όσο καλυτέρα μπορούσα». Αντιθέτως, χαρακτήρισε τη συνεργασία του με τη σημερινή κυβέρνηση, και κυρίως με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, πολύ εποικοδομητική.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ κλήθηκε να σχολιάσει τον Νάιτζελ Φάρατζ και δήλωσε ότι δεν ήταν ειλικρινής προς τους Bρετανούς ψηφοφόρους. «Δεν μου αρέσουν οι πολιτικοί που λένε ψέματα στους ψηφοφόρους και που υπόσχονται πράγματα που δεν μπορούν να υλοποιήσουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή